HEM

Skål och välkomna!

Klicka på pilen för att läsa mer

Är du bjuden på någon större och festligare tillställning framöver? Då kan det kanske passa bra med en liten repetition av regler för vett och etikett. Vem skålar med vem och i vilken ordning? När bör man hålla tal, om vad och hur länge? Här får du några enkla tips som gör att du klarar dig igenom vilken festmiddag som helst med hedern i behåll.

Historisk koppling
Ordet skål kommer från fornsvenska ordet skal, vilket betydde dryckesbägare, det gemensamma mjödhornet. Värden och värdinnan häller upp vin i sina egna glas först, enligt traditionen för att gästerna skulle kunna försäkra sig om att drycken de bjöds på ej var förgiftad. Att man tittar varandra i ögonen när man skålar sägs vara en gammal tradition sedan vikingatiden. Det gjorde det möjligt att kontrollera att den man skålade med inte drog kniv när man höjde sin strupe…

Välkomstskålen
Enligt konvenansen skall värden, eller i förekommande fall värdinnan, hålla ett inledande tal där gästerna hälsas välkomna. Ett välkomsttal kan till exempel innehålla ett välkomnande, en önskan om en trevlig kväll tillsammans och utbringandet av en välkomstskål. Att hålla tal stående är trevligt eftersom samtliga gäster då ser den som talar. Tal bör generellt vara så korta som möjligt så att inte gästerna somnar eller deras mat kallnar på tallrikarna. De bör av samma anledning hållas innan, efter eller mellan rätterna.

Se filmen om skålordningen. Klicka här eller på bilden!.

Bordskavaljerens skålar
Efter välkomstskålen skall varje bordskavaljer skåla först med sin bordsdam, därefter med damen på andra sidan bordet, sedan sin hustru, sambo eller flickvän och först därefter med andra personer runt bordet. Det är också trevligt om varje bordskavaljer skålar en gång med värdinnan under middagen. Detta gäller dock inte för större middagar eftersom man då riskerar att ”supa värdinnan under bordet”, vilket kan bli fallet om hon tvingas skåla med varje man runt bordet. En gammal regel säger att när man dricker med den som sitter omedelbart till höger kan man fatta glaset med vänster hand för att skapa en fri öppning. Man bör däremot sätta ner glaset med höger hand.

Tacktalet
Värdinnans bordskavaljer är den som håller tacktalet efter middagen, oftast till kaffet. Ett tacktal behöver inte vara konstlat och helst inte utdraget. Kort och koncist är bäst. I ett tacktal bör middagen samt vinets fördelar framhållas. Det avslutas med att en skål för värdparet och ett tack för en utsökt middag utbringas. Efter tacktalet dricker inte gästerna mer ur sina vinglas.

Förenklar samvaron
Regler för hur skålandet går till vid en finare middag har kommit till för att förenkla samvaron människor emellan. De ska alltså tas med en nypa salt. Det gör inte så mycket om man tappar bort vem det var man skulle skåla med och när. Däremot kan uppskattningen bli stor när man visar denna sorts respekt för sina medmiddagsgäster och för värdparet.

Text & Film: Detta är en samproduktion av Inovit och Digital Filmmakers.
Alla rättigheter förbehållna. Bild: Digital Filmmakers