HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

SkärgårdsSmak står för kvalitet och god smak

Klicka på pilen för att läsa mer

Smakmästarna för år 2001 är utsedda av SkärgådsSmak. Vinnare i kategorin lamm blev för fjärde året i rad Maud Löfstedt på Tjockö i Stockholms skärgård.

I kategorin potatis vann Bjarne Dahlén från ön Nagu i sydvästra Finland. Bästa rökta fisk hade Kaarlo Piipanoja, också från Nagu. Maud Löfstedt och Bjarne Dahlén har även tidigare utsetts till Skärgårdens Smakmästare.

Förutom smakmästare utnämner föreningen Skärgårdssmak också Skärgårdens Bästa Krog. Vinnarna i den kategorin har sedan starten 1996 varit: Oaxen Skärgårdskrog i Stockholms skärgård (1998), Bryggerirestaurang Herman i Åbo (1999), Grinda Värdshus (2000) samt Utö Värdshus som vann det prestigefulla priset i år.

För att få vara med i föreningen SkärgårdsSmak och använda deras symbol, vågen, måste restauranger, handlare, hanterkare och producenter nå upp till vissa krav. Exempelvis måste de genomgå en miljöutbildning och göra upp egna åtgärdsprogram för att minska sin miljöbelastning.

Alla krogar som använder symbolen måste genomgå SkärgårdsSmaks utbildning och uppfylla de krav som ställs på kvalitet och miljökrav. Kvalitetskontroller genomförs årligen och om krogen inte når upp till kraven utesluts de ur föreningen. Därför kan man alltid lita på att symbolen står för kvalitet.

Klockan 14.00 idag koras årets Skärgårdssnaps på Lilla Scenen – missa inte det!

Text: Jenny Sandström
Foto: Örs Gubás