HEM

Vinturista på Rhodos!

Klicka på pilen för att läsa mer

Rhodos har italienarna att tacka för sin vinproduktion. Ön som historiskt varit i både turkiskt, tyskt, engelskt och ända fram till 1945 italienskt våld är idag helt grekisk men givetvis påverkad av sin historia. Vinproduktionen startades på 1920-talet av de vinälskande italienarna och drivs idag framgångsrikt vidare av grekiska producenter.

Tre ganska små producenter gör tillsammans sitt bästa för att motsvara efterfrågan på öns speciella viner. Cair Winefabric startades av italienarna 1928 medan Emery i den lilla staden Embona startades av italienarna redan 1923. Den allra minsta producenten Anastasia Triantafillou som bara har några år på nacken har specialiserat sig på framställning av organiska viner utan tillsatser av kemikalier.

Athiri och Amorgiano
De viner som produceras på Rhodos tillverkas främst av två druvsorter. Athiri som kommer från det gamla Grekland är den vanligaste druvan och Amorgiano den näst vanligaste. Athirin ger ett lätt och friskt vitt vin med lätt citruston och hög syra och Amorgianon ger ett mörkt rött, lite strävt vin med mycket frukt. Båda druvsorterna behöver många soltimmar och det mikroklimat samt höga altitud som Rhodos har ger ultimata förutsättningar för druvornas utveckling. Även Santorini har de förutsättningar som krävs för att druvorna ska trivas. Under några år provade man att odla Athiri i Halkidiki i norra Grekland men var tvungen att ge upp när resultatet blev misslyckat på grund av fel förutsättningar. På grund av de speciella förhållanden som krävs för att vin på dessa druvor ska kunna produceras är produktionen relativt liten och efterfrågan överstiger vida tillgången, vilket har gjort att någon export inte har kommit på fråga. Nu planerar man dock i Emery att öka produktionen för att kunna exportera, först till Tyskland och Holland, men så småningom även till Sverige.

Vinfabriker istället för vingårdar
Vingårdar existerar inte i sin rätta bemärkelse på Rhodos. Istället har man vinfabriker. Druvorna odlas av bönderna och köps sedan in av vinproducenten som tillverkar vin av dem. Kör man omkring på Rhodos ser man vinplantor utspridda lite här och där i olivodlingar eller i små plättar mellan stenblock och otillgänglig terräng, ofta på höga höjder i kraftiga sluttningar. Hur dessa druvor skördas vågar man inte tänka på. Det är knappast med moderna maskiner, som behöver räta rader och relativt plan mark för att kunna användas. Eftersom vinerna ännu inte finns i Sverige måste en Rhodosresenär givetvis passa på att provsmaka. Åk gärna till Emeryfabriken i Emonas på Rhodos västkust och provsmaka deras röda paradvin Zacosta, en Amorgiano från 1996 av mycket god kvalitet. Deras bästa vita Athiri är Adinos från 2000 som har vunnit bronspriset i ”International wine & spirit competition” år 2000. De är också kända för sina Villaréviner som är lite parfymerade i smaken. Eyopainei är deras bästa dessertvin. Det är från 1997 och håller en alkoholhalt på 1,5 %. Förutom vin produceras även Ouzo på Emery, även det värt att smaka.

Kådan konserverade vinet
Förutom Athiri- och Amorgianovinerna som produceras här måste man givetvis provsmaka några av Rhodos Retsinaviner. Retsinan som kommer från det gamla Grekland uppfanns av en slump. På den tiden lagrades och forslades vinerna i Grekland i tunnor gjorda av pinjeträ och cypress. Den färska cypressen och pinjeträt läckte kåda som blandades med vinet och gav den speciella smaken. Man upptäckte att vinet i cypresstunnorna höll längre och att det var kådan som gav den konserverande effekten. Idag tillverkas Retsina genom att man på hösten plockar kåda i ett speciellt område utanför Athén och blandar den med ren alkohol. Ju mer kåda man blandar i desto starkare kådsmak får vinet. Blandningen blir till en rinnande massa som efter hand löses upp och blir ungefär som honung. Denna blandar man i det vita vinet som därmed blir Retsina.

Ekologiska och organiska viner
Om Emery internationellt sett är en liten producent med endast 120.000 liter vin per år är Anastasia Triantafillou minimal. Hennes lilla gård med höns som springer omkring på gården ligger vid den så kallade Fjärilsdalen som är berömd för sina många olika sorters fjärilar. Därför kan det passa bra att besöka hennes gård för en provsmakning av ekologiska och organiska viner när man som turist är i dalen för att titta på ovanliga fjärilar. Gårdens Retsina är av det lättare slaget vilket betyder mildare kådsmak. Vinet har en mycket frisk smak som gör att det passar bra att dricka en varm dag. All vinframställning på Anasasia Triantafillou är organisk, vilket betyder att inga kemikalier tillsätts i vinet. Detta gör vinet mindre hållbart och en öppnad flaska måste drickas upp inom två timmar för att smaken inte ska hinna förändras.

Text: Jenny Sandström
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

För mer information om Emery:
www.emery.gr