HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Drick rosévin i sommar

Klicka på pilen för att läsa mer

Med soligt väder och varma dagar är det skönt att svalka sig med något friskt. Då kan ett glas väl kylt rosévin vara gott. Man bör dock förvissa sig om att vinet man köper håller god kvalitet ty annars är det bättre att låta bli. Eftersom kyla binder aromämnena är det viktigt att det finns bra frukt i vinet för att ge god smakupplevelse. En hygglig syra är också viktigt för att det ska bli uppfriskande.

Roséviner görs i alla delar av världen på en mängd olika druvsorter. De röda druvorna krossas först och pressas sedan. Då druvans alla färgämnen och tanniner sitter i skalet låter man dessa laka ur färg (macerera) endast en kort tid, d.v.s. ca 8 timmar istället för ett eller ett par dygn, innan frukten pressas. Man får då ett lätt rödvin med en mycket svag färg, d.v.s. ett rosévin. Det är tillåtet att ha en liten del vita druvor med för få önskvärt resultat. Druvsorterna och deras proportioner varierar mellan olika områden och länder. Det är alltså inte som många tror en blandning av rött och vitt vin. Den enda gången det är tillåtet att blanda rött och vitt vin är vid champagnetillverkning. Blandningen kallas då cuvée och görs innan den andra jäsningen sker i flaskorna.

När, var, hur…
De flesta roséviner produceras i mycket varma och soliga områden som till exempel sydfrankrike. Med det i åtanke ska man göra sitt vinval. Är det en riktigt het sommar dag så sitt under ett under ett parasoll med ett immigt glas rosévin och njut. Lämplig temperatur på vinet är ca 10 grader Celsius. Lite skaldjur eller en lätt sallad passar naturligtvis utmärkt till både väder och vin. Nedan följer förslag på bra köp för den som känner sig lockad.

1999 Rosé de Anjou Les Roitelles, Pierre Brevin; Loire, Frankrike (no 7062) är ett blekt vin med röda bär i doften, gjort på druvan Cabernet Franc En balanserad syra och tydliga toner av jordgubbe och hallon i smaken gör det här vinet mycket läckert. Vinet har en medellång eftersmak och trots att det är ett torrt vin finner man en liten fruktsötma. Priset är 53 kronor

1999 Campo Nuevo Rosado, Bodegas Agronavarra; Navarra, Spanien (no 12775) är ett vin med en blek bärnstensnyans i färgen, gjort på druvan Garnacha Tinta. En balanserad fruktighet och ekfatston tillsammans med frisk syra gör vinet mycket lämpligt till mat. Rekommenderas varmt till den som gillar lite fylligare roséviner. Priset är 57 kronor.

2000 Le Fauve Rosé de Syrah, Terroirs Club; VdP d’Oc, Frankrike är ett vin gjort på druvan Syrah. Det har en briljant rosa färg som går mot purpur och härliga aromer av röda bär och blommighet i både doft och smak. Vinet är torrt med en frisk syra och passar lika bra med som utan mat till. Priset är 59 kronor.

1999 Bodega Lurton Rosado, J & F Lurton; Mendoza, Argentina är ett vin med vacker rosa färg och bäriga aromer i doften. Det är ett torrt vin med en nyanserad syra och inslag av äpple och röda bär i smaken. Tillsammans med en balanserad och medellång eftersmak ger vinet en god smakupplevelse. Priset är 64 kronor.

Andreas Kjörling, Sommelier