HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Öl till gourmetmiddagen

Klicka på pilen för att läsa mer

Specialöl med smak av kamomill vill utmana vin till bättre middagar

Det danska bryggeriet Carlsberg vill fylla ditt vinglas med öl! Det är deras brygd Jacobsen Camomile – limited edition – som har släppts den 4 september på Systembolaget. Ölet säljs liksom vin på 75 centiliters flaska och ska kunna göra sig att även servera i vinglas. Systembolaget har valt att ta in 2000 flaskor.

Allt sedan vintrenden slog igenom, har öl haft svårt att hävda sig som dryck vid finare tillställningar. Men det vill Carlsberg nu råda bot på. Framgångsreceptet tror den danska ölentreprenören stavas unika smaker, de bästa råvarorna och snygg design.

Begränsad upplaga
Danmarkssatsningen har fått namnet Jacobsen, efter Carlsbergskoncernens grundare, och först ut på Systembolaget är nya Jacobsen Camomile. Det är ett ljust öl med balanserad smak och en fräschör som åstadkoms tack vare att drycken smaksatts med äkta kamomillblomma.

– Kamomill är ett klassiskt smakämne i öl, förklarar bryggmästare Jens Magnus Eiken som är skapare till satsningen på Jacobsen. Och just genom att använda den äkta råvaran istället för ett aromämne har vårt öl fått en karaktär som gör vår ambition rättvisa.

Carlsberg lanserade Jacobsensatsningen under förra året. Specialölen bryggs på Carlsbergs mikrobryggeri ”Jacobsens Brewhouse” i Köpenhamn. Jens Magnus Eiken har hämtat inspiration från gamla originalrecept och använt ingredienser utöver det vanliga för att passa den sparsmakade ölkonnässören.

Höjd status
I Sverige har ölet hittills bara funnits på ett fåtal krogar. Men i och med att Jacobsen nu också lanseras på Systembolaget, tar Carlsberg ett steg i arbetet med att höja statusen på öl.

– Med Jacobsen vill vi driva den svenska ölutvecklingen framåt, säger Jens Magnus Eiken.

Öl har i grunden samma gastronomiska värde som vin. Genom att satsa på de bästa råvarorna, unika smaker och en stilfull design ska Jacobsen utmana vinet och bli ett givet alternativ till den finare middagen. Carlsberg vill att valet ska handlar om ifall man ska välja detta öl eller ett fint vin.

Jacobsen Camomile, som ska serveras vid 8-10 grader. Och ska passa till rätter med till exempel kött, lamm, kyckling, rökt lax och svamp. Jacobsen finns i idag i fyra varianter på restauranger – Jacobsen Original Dark Lager, Jacobsen Bramley Wit, Jacobsen Brown Ale och Jacobsen Saaz Blonde. Dessutom skapar bryggmästare Jens Magnus Eiken regelbundet nya öltyper under Jacobsens namn som kanske lanseras Sverige i framtiden.

Text: Magnus Bergquist
Källa: Carlsberg bryggeri