HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Vin till Vilt

Klicka på pilen för att läsa mer

Rent generellt kan man säga att det vilda köttet ofta har en sötma som den vanliga nötkreaturen saknar. Denna sötma bör även fångas upp i vinet likväl som den lilla kryddtonen vi hittar i viltkött. Ju kraftigare kött desto kraftigare vin, givetvis spelar tillbehören en stor, ibland avgörande roll.

Enklast är att tänka kaka söker maka det vill säga att söka efter optimal balans. Syrah druvan har med sin kryddighet visat sig vara toppen till det vilda köttet och går man till den nyavärldens syrah-shiraz får man en sötma som gifter sig fint till de ofta något söta tillbehören, men låt smaklökarna få nya erfarenheter. En vän som är kock hade nyligen ett gästspel i Sälen där han serverade en vit Mersault till vildand!
Våga pröva och tänja på gränserna.

Andra lite udda viner som är bra till vilt;
22110 Abbotts Cumulus, 79 kr, Languedoc-Roussilon, Frankrike Läckert fruktig med inslag av mörka bär, viol och mystik. Ett maffigt vin som redan vunnit flera tävlingar.Varför inte till hjortstek, rosa i köttet med enbär och scharlottenlök som bas i gräddsåsen och stekta äpplen som tillbehör.
6426 Barwang Merlot 1998, 105 kr, Coonawara, Australien mycket frukt, fat och pepparmint!Läskande och fruktigt vin som passar till en hjortstek med enbärssås och rödvinbärsgele
2345 Masi Amarone, 229 kr, Italien, Amarones saftiga eldighet kryddad av russin och choklad kan vara lösningen till ren med messsmörgräddsås
16352 Lakewood Shiraz 2001, 52 kr, Australien lättkryddade skogsbär till fyndpris! Rådjur med brunsås spetsad med torkade fikon
12355 Inycon Syrah 2001, 69 kr, Sicilien, Italien mer peppar och viol-mer drag lite mer pengar men liknande användningsområden.

För er som orkar vänta till november/läser detta i november kommer det ultimata vinet för middagen, höstens hit;
22051 Beaumont Shiraz 2001, 99 kr, Sydafrika
Underbart läskande med en läcker kryddig lakritston som ger den annars klassiska chokladprydda frukten en mystik som leder till ett ha-begär!!

Sett ur vinets perspektiv är hösten idealisk, vi går frusna hem, lagar god middag och öppnar ett tilltalande vin. Vinet kommer då till sin rätt, till skillnad från varma sommarkvällar med lätt havsbris. Ät och drick gott, mys och ta hand om varandra. Och tänk hur skönt det är att inte behöva göra massa måsten!

Text: Josephine Nordlind, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam