HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Billigt vin i storförpackning

Klicka på pilen för att läsa mer

Har man en stor fest med många gäster kan det bli dyrt att hålla alla med vin hela kvällen. Då kan det vara bra att ha en ekonomiförpackning till hands. Bag-in-box passar även de som gärna tar ett glas vin till maten men inte dricker ur en hel flaska. Hållbarheten för en öppnad bag-in.box är en till två månader, vilket kan jämföras med en flaska som håller i en till två dagar.

Bag-in-box har sitt ursprung i Australien och utvecklades i mitten på 70- talet. Då större delen av allt vin som såldes levererades i bulk fanns det ett behov av en förpackning med längre hållbarhet än den traditionella plastdunken. Då det i Australien finns restauranger där man dricker sitt medhavda vin växte dess popularitet snabbt. I papperskartongen finns en påse av aluminium och plast i vilken vinet är vacuumförpackat. Detta betyder att påsen krymper i takt med att man tappar ur vin. På så sätt undviker man den oxidationsprocess som gör att vinet blir till vinäger.

Bag-in-box i Sverige
I Sverige har bag-in-box funnits i sedan mitten av 90-talet. Vinet levererades då till restauranger som sålde husets vin på kran. Systembolaget började inte sälja bag-in-box förrän 1997, då efter en livlig debatt och slutligen ett beslut i alkoholnämnden. Invändningarna var att förpackningens storlek ansågs uppmuntrade till ökad konsumtion. Idag utgör bag-in-box hela 20% av den totala vinförsäljningen i volym i Sverige. Störst konsumtion är det på sommaren då vi svenskar grillar och har picnic. När man väljer sitt vin bör man minnas att bag-in-box är vin av enkel typ som inte bör jämföras med andra viner på glasflaska, utan med varandra. Två vita och två röda värda att prova är följande.

Hardys Chardonnay – Semillon, Thomas Hardy, South-Eastern Australia (no 6409) Ett vitt, medelfylligt vin som har inslag av tropisk frukt och ek samt med en markerad syra. Servera vinet som förfriskning eller till en lättare sallad vid en temperatur av ca 10º Celsius. Priset är 206 kronor för 3000 ml.

Gloria Chardonnay 2000, Mondo del Vino; Histonium, Italien (no 32400) Ett vitt medelfylligt vin med balanserade ektoner och frisk syra. Vinet är fruktig med inslag av gröna äpplen och päron. Servera vinet som apertif eller förfriskning vid en temperatur av ca 10º Celsius. Priset är 210 kronor för 3000 ml.

Kilawarra Cabernet – Shiraz, Kilwarra; South-Eastern Australia (no 6823) Ett medelfylligt rött vin med balanserade tanniner och syra. Vinet är bärigt med inslag av mörka bär som t ex björnbär. Servera vinet vid en temperatur av ca 16º Celsius för sig självt eller till något kraftigare pastarätter. Priset är 219 kronor för 3000 ml

Pasqua Cabernet – Merlot, Pasqua; Delle Venezia, Italien (no 7530) ett medelfylligt rött vin med balanserade tanniner och en frisk syra. Vinet är bärigt med toner av bl a svarta vinbär. Servera vinet vid en temperatur av ca 16º Celsius till grillat ljust kött eller kyckling. Priset är 219 kronor för 3000 ml.

Andreas Kjörling, Sommelier
Källa: Tedeum Vin, Arvid Nordquist HAB