HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Champagnedagen 2002

Klicka på pilen för att läsa mer

Det hela började för mer än tio år sedan. Gunilla Colliander var initiativtagaren och arbetade då för Sopexa ett fransk organ som värnar om franska produkter. Hon fick igenom att låta bjuda in vinbranschen till den mest dyrbara provning vi haft i Sverige. Ambitionen var att alla stora champagnemärken skulle vara representerade, men även små mindre okända skulle få synas.

Från att de första åren enbart se de stora jättarna var i år inte mindre än nitton importörer med och hela trettiofyra champagnehus!

Efter att det två år varit på Cafe Mondeo på Moderna Museet var vi äntligen tillbaka där det startade, på Operaterassen!

Måndagen den 13 maj mellan 13-18 provades och spottades den bubblande drycken ut för närmare 200 000 kr. De klunkar som rann ner i strupen fick ackompanjeras av ostron som serverades från den tillfälligt uppställda ostronbaren. Provningen som även hölls i Göteborg dagen efter bjöd på flera höjdpunkter. Som bästa champagne korades 7322 Taittinger Millenium, 887 kr för en magnum. Champagnen visar idag sin höjdpunkt även om den kommer att utvecklas med fördel under de närmaste tio åren Champagnen är en blandning(cuvée) av tre årgångar, 1988, -89, och –90. Den är med sin vackra flaska en given present till årets kommande bröllop och födelsedagar. Magnum är dessutom den optimala storleken för drycken.

Annars var den stora frågan vilken årgång 1995 eller –96 som är den bästa. Vår store Champagnemästare, Richard Juhlin höll ett föredrag och omfattande provnig för att ge svar på frågan Enligt Richard själv är –96 en av de största årgångarna detta århundrade! Men det kommer att ta ytterligare tio år innan den når lika stor mognad som –95. Vi som var med kunde dock konstatera att båda två årgångarna i dagens läge är klart drickbara. Prova gärna den prisvärda 7429 Duval-Leroy Blanc de Chardonnay –96, 250 kr. Mer prisvärd champagne får man leta efter!

Andra bra bubblare var;

7602 Louis Roederer, 279 kr härlig elegant champagne med bra fyllighet som klarar såväl en entre som en lättare huvudrätt

7476 Bollinger Grand Année 1995, 544 kr Standard Bollie är alltid ett säkert kort. Ett krutpaket som får vilken bondkopia som helst att blekna. Denna årgångsbollie har mer sofistikerade drag. Årgången ger ett fint inslag av citrus i den härligt förföriska nöt och äppelarom som gör den till en av de stora.

7545 Moet&Chandon 1992, 369 kr Mässans sexigaste, mogen med tydliga inslag av hav och sälta. En flaska att avnjuta en helkväll med käraste, två dussin ostron och en liter jordgubbar!

Som sagt ibland känner man att man har ett riktigt jobb och ibland är det bara njutning.

Text: Josephine Nordlind, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam