HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Tetravin är sommarvin!

Klicka på pilen för att läsa mer

Trist förpackning, sämre viner och alkisvarning – tetravinerna har många fördomar att bekämpa. De praktiska fördelarna är dock många om man använder vinet vid rätt tillfälle. Som till exempel till sommarens utomhusaktivteter.

– Tetraviner är lättare att bära med sig och att transportera i bil, båt eller liknande eftersom det inte är några glasflaskor som klirrar och kan gå sönder. De är inte så tunga och därför utmärkta att ha med sig på picknicken, brännbollsturneringen eller campingen. Hela logistiken är ju lättare med tetraviner, säger Christian Hjort, som köper både tetror och bag-in-box viner vid sidan om bättre viner tappade på glasflaskor.

– Varje vin har sitt användningstillfälle, tetraviner vid utomhusaktiviteter, bag-in-box viner när man bara vill ta ett glas därhemma och bättre flaskviner för finare middagar, tycker Christian.

Unga, lätta bordsviner
Många som inte köper tetraviner är skeptiska mot kvaliteten på vinet. Unga, lätta bordsviner tappas dock med fördel på tetra. De passar ofta utmärkt att dricka när man vill äta utomhus på sommaren. På kontinenten dricks väldigt mycket bordsviner till vardags. Eftersom det i Sverige blir vanligare och vanligare att dricka vin även på vardagarna blir även bordsvinerna vanligare här. 12 procent av Systembolagets totala försäljning av vin består av tetraviner och 17 procent av bag-in-box-viner.

Bag-in-box för längre hållbarhet
Bag-in-box-vinerna är inte lika lätta att transportera som tetravinerna utan passar bättre för den som vill ta sig ett glas då och då. Dessa viner brukar generellt vara av bättre kvalitet än tetravinerna. Den största fördelen med bag-in-box är hållbarheten. Ett vin förpackat på det här sättet håller sig i månader och kan inte bli skadat av varken syre eller kork.

Tetra ger mer vin för pengarna
Tetrorna har funnits på den svenska marknaden sedan början av 90-talet. En av de första importörerna som satsade på tetror var Domestic Import AB. Idag satsar de både på egentappade tetror och på import av flaskviner men tetrorna utgör fortfarande basen i försäljningen. Den största fördelen med att köpa ett vin på tetra är att man får mer vin för pengarna. Hela hanteringen är billigare eftersom importen består av så stora kvantiteter vin, billig transport och tappning i Sverige.

– Dessutom är det de enda vinerna som vi som importörer kan kontrollera hela vägen, från druva till tappning, säger Björn Fondberg på Domestic Import, som gör både kvalitetsmässiga och tekniska tester av sina tetraviner.

Vill du bevisa att du inte är en vinsnobb, vara säker på att du får det du betalar för och att du betalar rätt pris – då ska du slå till på tetravinerna. Till sommarens alla aktiviteter är de oslagbara!

Text: Jenny Sandström, Invoit AB
Bild: GXP