HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

God mat på grillen – Gott vin i glaset

Klicka på pilen för att läsa mer

Sommaren är äntligen kommen och grillsäsongen pågår som bäst. Vad som är gott att grilla och hur man gör vet de flesta av egen erfarenhet, men vad man ska dricka till är inte alltid lika lätt. Rött till köttet och vitt till fisken är ju förvisso sant, men varför inte dricka rött till fisken och vitt till köttet som omväxling.

Det viktiga när man kombinerar mat och vin är inte huvudingrediensen i sig, utan hur den är tillagad och vad man serverar till. En grillad torskfilé med sauterad fänkål och lite skogssvamp gör sig nog säkert bättre med ett rött vin än med ett vitt vin. Ett grillat kycklingbröst med vårprimörer och en mild currysås fungerar å andra sidan bättre med ett vitt vin. En bra tumregel när man planerar sin middag är att allt man grillar kräver kraftigare vin än om man tillagat maten på annat vis.

Skaldjur och fisk på grillen
Till grillade skaldjur som till exempel scampi, havskräftor och pilgrimsmusslor är ett friskt medelfylligt vitt vin på sin plats. Sältan i maten möter syran i vinet. Frukten och fylligheten i vinet speglar skaldjurens smaker.

1998 Sancerre Les Belles Dames; Loire, Frankrike (no 2245) är ett torrt vitt vin med en medelstor doft av gräs och mogen frukt. Vinet som är gjort på druvan Sauvignon Blanc har en frisk syra, inslag av grapefrukt och mineraltoner samt en medellång eftersmak. Servera vinet vid en temperatur av 12º Celsius. Priset är 116 kronor.

En grillad laxkotlett med fäska grönsaker och smörstekt nypotatis kan med fördel avnjutas tillsammans men ett lätt rödvin. Prova gärna att halstra gravad lax i bit, servera med kokt ny potatis och hovmästarsås.

2000 Bardoino Classico. Pasqua; Veneto, Italien (no 2329) är ett lätt rödvin gjort på druvorna Rondinella, Corvina och Molinara som är typiska för Veneto. Vinet har en blå nyans och tydlig bärighet i både doft och smak. En frisk syra och en lagom lång eftersmak gör vinet harmoniskt. Servera vinet vid en temperatur av 16º – 17º grader Celsius. Priset är 60 kronor.

Fågel och kött på grillen
Lamm, nöt och fläskkött är alla lika goda att grilla. Har köttet fått ligga i marinad är det gott med ett mustigt rödvin till. Servera köttet med råstekt potatis och sauterad mangold. Gör man en sås till är det gott att spetsa den med lite gelé vars sötma speglar frukten i vinet och gör den mer tydlig.

1999 Trapiche Cabernet Sauvignon, Trapiche; Mendoza, Argentina (no 2000) är ett medelfylligt rött vin med en liten örtig och inslag av svarta vinbär i både doft och smak. En markerad syra och balanserade ekfat ger vinet den ryggrad det behöver för att möta kraften i grillat kött. Servera vinet vid en temperatur av 18º Celsius. Priset är 69 kronor

Ljust kött och fågel som t ex kyckling är bra vardagsmat som lätt kan göras festlig. Fyll köttet med färskost och örter som t ex basilika och timjan. Med en god svamprisotto till blir ett kraftigare vitt vin perfekt som måltidsdryck.

1999 i Mesi Chardonnay, Casa Girelli; Trentino-Alto-Adige, Italien är torrt vitt vin med gyllengula nyanser och en fyllig doft av blommor, frukt och ekfat. Vinet har en markerad syra och tydligt inslag av smörighet och ekfat i smaken. Med sin långa eftersmak är detta mycket vin för pengarna. Servera vinet vid en temperatur av 12º Celsius. Priset är 79 kronor.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Bild: www.grillen.nu