HEM

Trendviner 2002

Klicka på pilen för att läsa mer

Efter att ha regerat sedan första programmet av Sex and The City sändes är nu Chardonnay från Nya Världen på väg ut. In på arenan travar de gamla trotjänarna Bourgogne och Pinot Noir, tätt följda av Bordeaux. Deras storhetstid kommer att vara året ut men sedan tar de spanska Toro distriken över. Det spår i alla fall Daniel Crepfi, trendkänslig sommelier och vinansvarig på Storstad i Stockholm.

Lika säkert som att årstiderna växlar byts modet ut för varje säsong. Inte nog med det, vi skiftar frisyrer och musiksmak med jämna mellanrum, ofta helt omedvetna om hur starkt trenderna påverkar oss. Även våra smaklökar förändras trendmässigt över tiden. Efter att ha sörplat Chardonnay nu i ett par år börjar vi tröttna och längta efter något nytt, fräscht – vad? Daniel Crepfi, sommelier och vinmästare på trendkrogen Storstad i Stockholm har svaret.

Daniel, vad är absolut trendigast att dricka nu?
– Åh, det är mycket ”oldschool” nu. Man vill ha lite stramhet. Bordeauxerna är tillbaka. Rhônviner har alltid varit svårt att sälja men folk dricker mycket sådana nu, även från Norra Rhône. Men jag skulle inte säga att det är en trend. Det tuffaste man kan dricka 2002 är Pinot Noir helt klart! Nu har vi druckit så mycket riktigt hårdskördare, storvulna viner ett tag att vi blivit sugna på lite mer eleganta viner som Vit Bourgogne. Folk börjar tröttna lite på Nya Världen och vill ha lite mer friskhet. Mersault är ett exempel på en vit Bourgogne som vi har sålt jättemycket av. Boillot gör relativt modern Bourgogne – eleganta viner som duger att dricka relativt unga. De lite mer moderna producenterna i Borgogne går som tusan. Det märks att folk tycker att de vinerna är roliga att dricka. 1997 och 1999 är tillgängliga och bra. 1996 måste lagras lite så det är bättre med 1992:or i så fall.

Vad är helt ute?
– Det har varit lite tufft att sälja Amerikanska viner ett tag och Chardonnay från Nya Världen är på väg ut. Australien har varit trendigt ett tag och är därför på väg att bli riktigt otrendigt.

Hur tror du att utvecklingen kommer att gå? Vilka viner kommer att bli heta längre fram?
– Jag tror på Spanien nästa år. Inte Rioja utan de mindre distrikten som känns nya och spännande. Bierzo är en kul liten region. Torovinerna är minst lika bra som Ribieraviner men billigare. Trendigast blir helt klart Toro, det är helpå! De har riktigt bra viner och de är inte så dyra. Bra producenter i Toro är Telmo Rodrigues och Vega de Toro. Numanthia heter Vega de Toros enda vin och det är riktigt, riktigt bra.

Bag-in-box trenden stark på Systembolaget
Okej, nu vet vi vad vi ska beställa för att vara ”rätt” på krogen. Men hur ser det ut i stort då? Vilka viner tar mark och vilka tappar fart? På Systembolaget ser trenderna lite annorlunda ut än på krogen.
– Den absolut största trenden vi kan se är att konsumtionen av bag-in-box vin ökar drastiskt. Förra året var 26 procent av alla viner vi sålde bag-in-box och första kvartalet i år 31 procent. Framöver kommer vi att få se även lite dyrare viner på bag-in-box, berättar Björn Rydberg på Systembolaget, som också tror att ekoviner kommer att bli ännu mer trendigt än idag.
– Försäljningen av ekovin är liten men vi satsar mer på information runt dessa produkter under året så därför spår jag en ökning där. Dessutom är det ju en trend med ekologiskt odlade produkter i stort.
– En annan försäljningstrend man kan se, fortsätter han, är att rödvinsförsäljningen ökar mer än vitvinsförsäljningen. Vi dricker nästan dubbelt så mycket rött vin som vitt (70 miljoner liter mot 40 miljoner liter) så man kan mycket väl tala om oss svenskar som ett rödvinsdrickande folk . De länder som ökar mest är Italien och Chile. De franska vinerna har återhämtat sig och har en lägre men dock stadig ökning. Champagne ligger i en klass för sig bland de franska vinerna och ökade 14 procent förra året. Största minskningen står de tyska vinerna för och särskilt de mer söta av dem. Men där går den allmänna utvecklingen mot torrare viner och nya sådana sorter är på väg in på Systembolaget under året, berättar Björn.

Det här med att vara trendig
Men försäljningstrender och att vara trendig är ju som vi alla vet inte samma sak. Om alla köper bag-in-box är det med största sannolikhet inte en trend utan bara en försäljningstrend. Trendig är man när man är först med att göra tvärt emot. Nu vet ju i alla fall ni som läst den här artikeln hur ni ska verka trendmedvetna i år och kan imponera på krogen med att beställa ”eleganta” franska viner. Men när ingen ser på är det lika bra att pimpla bag-in-box hemma i köket som vanligt. Det är ju inte så stor mening att vara trendig när ingen ser på…

Text: Jenny Sandström
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam