HEM

Zinfandel

Zinfandelviner blir ofta mörka i färgen då musten ligger i skalkontakt länge. Annars ger druvan inte ifrån sig så mycket färg, vilket gör att det finns producenter som gör en variant som kallas White Zinfandel, alltså ett vitt vin på den blå druvan. Det går också att göra roséviner på druvsorten, där en speciell stil kallas Blush Zinfandel. Druvsorten är känd för sin höga sockerhalt vilket då ger viner med hög alkohol. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Zinfandelviner

Kalifornisk angelägenhet med ursprung i Balkan

Zinfandel slog igenom stort under 1990-talet. Vinerna på druvan stod för något nytt, med bärig karaktär i fokus, konsumentvänliga toner och dessutom från spännande Kalifornien. Det blev också den druva som fick många att få upp ögonen för vinerna från just USA och Kalifornien.

Nu visar det sig att druvan har sitt ursprung i Kroatien norr om Dubrovnik och att den dessutom tagit vägen förbi södra Italien under namnet Primitivo innan den slog rot på den amerikanska västkusten. Idag finns dessutom flera producenter i Italien som kallar druvan för Zinfandel, något som fått de kaliforniska producenterna att gå i taket.

Ännu har vi inte sett så många endruvsviner på druvan från Kroatien, där den alltså går under namnet Crljenak Kaštelanski eller Tribidrag. Men det lär vara en tidsfråga med tanke på hur populär den blivit det senaste decenniet.

Zinfandelviner ger viner med sötaktiga inslag

Zinfandelviner blir ofta mörka i färgen då musten ligger i skalkontakt länge. Annars ger druvan inte ifrån sig så mycket färg, vilket gör att det finns producenter som gör en variant som kallas White Zinfandel, alltså ett vitt vin på den blå druvan. Det går också att göra roséviner på druvsorten, där en speciell stil kallas Blush Zinfandel. Druvsorten är känd för sin höga sockerhalt vilket då ger viner med hög alkohol.

zinfandel

Mat som passar ihop med Zinfandelviner

Zinfandelviner med sin bäriga och ofta sötaktiga ton går bra till vilt med sötaktiga tillbehör och till grillade korvar med grillade rotfrukter som har en anstrykning av sötma. Vinerna blir ofta smakintensiva som därför kräver smakrika rätter. En klassiker är rejäl hamburgare på högrev som serveras med grillad lök, cole slaw och knaperstekt bacon.


Fakta om Zinfandel

  • Odlas: Främst i Kalifornien men även i södra Italien där den går under namnet Primitivo, samt i Kroatien där den kallas Crljenak Kaštelanski eller Tribidrag.
  • Kända områden: San Joaquin County, Sonoma County, San Luis Obispo, Dry Creek Valley, Sierra Foothills och Amador, samtliga i Kalifornien samt Apulien i södra Italien och Dalmatien i Kroatien.
  • Smak: Medelhög syra och strävhet med smak av björnbär, mogna frukter, lakrits, mogna bär och en sötakig ton.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Medelkraftiga kötträtter, gärna vilt med liten sötma samt smakrika korvar, hamburgare, lasagne, pasta bolognesa och lagrade hårdostar.
  • Synonymer: Primitivo (Italien), Tribidrag samt Crljenak Kaštelanski (Kroatien).