HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Starta en egen vinklubb

Klicka på pilen för att läsa mer

Tio gånger om året kommer det en mängd nya viner på systembolaget. Vanligtvis är man hänvisad till att läsa vad systembolaget själva eller vinskribenterna tycker om dem. Men varför inte lära sig att prova själv istället? Det räcker ofta med att vara mellan sex och åtta personer för att sätta ihop en lyckad provning.

Att prova vin är ett mycket trevligt sätt att umgås. Det behöver dessutom inte bli så dyrt som man kan tro. Kan man ses hemma hos någon som har ett ljust rum med ett stort bord där alla får plats är det bra, men det finns även gott om lokaler att tillgå runt om i landet. Man bör se till att de inte luktar starkt av tobaksrök eller liknande då detta försvårar upplevelsen av vinet.
Ett vitt underlägg är bra att ha för att lätt kunna se färgen, vanligt vitt papper duger fint. För att alla ska få samma upplevelse är det viktigt att ha lika glas till alla vinerna, såväl som till alla deltagarna. Billiga vinprovarglas finns att köpa på till exempel IKEA. Tänk på att de bör vara avsmalnande upptill och inte för stora för att koncentrera doften.

Bra att tänka på
När man sätter ihop sin provning finns det några saker som är bra att tänka på. Det är lagom att prova fyra eller fem viner åt gången. Väljer man att prova fler är det lätt att man tröttnar innan man hunnit igenom alla. Vinerna ska ju alla få lika stor uppmärksamhet för att det ska vara rättvist. Man ska alltid prova lätta viner innan man provar kraftiga och enkla viner innan man provar de dyra. Anledningen till detta är att gör det så rättvist som möjligt. Man jämför ju gärna, vare sig man vill eller ej, med det vin man provade innan. Har man då provat ett exklusivt vin före ett enkelt eller ett kraftigt vin före ett lätt får kommande vin svårt att hävda sig. Söta viner provar man alltid sist eftersom sötman gör att vinet upplevs som både fylligare och mjukare än andra viner. Hade man valt att sätta det söta vinet först skulle efterföljande viner te sig som allt för syrliga och svåra. När man ska gå på en provning bör man undvika parfym då detta stör de andra deltagarna även om man själv vänjer man sig vid sin doft.

Vad kostar det?
Vad det kostar beror givetvis på vad man väljer att prova. Men man kan utan problem vara tio personer per flaska när man provar. En flaska för 400 kronor blir ju då bara två tjugolappar per person. För fem olika viner blir det alltså ca 200 kronor per person och tillfälle. Är man till en början bara intresserad av att stifta bekantskap med olika druvsorter och deras karaktärer är det inga problem att hitta viner som kostar runt hundra lappen. För att få ett brett spektra kan man välja att börja med lite billigare viner och låta flaska nummer fyra och fem kosta lite mer. Hur man än gör så är det lätt att fördriva en hel kväll med gott vin och gott sällskap för endast en hundralapp per person.

Vinprovning på jobbet
Att ses och prova vin är inte bara ett trevligt sätt att umgås privat, utan man kan även arrangera det som event för sin personal eller för potentiella kunder. Väljer man att ses med framtida kontakter för sitt företag, är det trevligt att bjuda in någon för att hålla i provningen, då man på så sätt helt kan fokusera på sin egentliga uppgift. Den som önskar ytterligare information om var man kan vända sig är välkommen att maila vinguiden.com eller direkt till undertecknad.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam