HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Primörviner i juni

Klicka på pilen för att läsa mer

Den 5 juni lanserar systembolaget 1997 års primörviner från 12 slott i Bordeaux. Bra för den som vill dricka nu men värt att tänka över för den som vill spara sina dyrgripar. Trots att våren var både tidigare och varmare än på trettio år blev det inte ett av de största åren.

En mild vinter följdes av en tidig och varm vår med mycket solsken. Under februari till april var medeltemperaturen fyra grader Celsius varmare än den varit på trettio år. Detta ledde till en tidig knoppning, såväl som en tidig blomning. Dessvärre regnade det större delen av maj vilket innebar att bl.a. merlot druvorna inte bildades på ett optimalt sätt. Juni bjöd på lagom blandning av sol och regn, medan juli månad till större delen var solig. Varmt väder i kombination med nederbörd gav en tidig mognad och i vissa fall problem med syran.

Vinmakare har olika filosofi
Skörden påbörjades i Pessac-Leognan så tidigt som den 18 augusti, vilket inte skett sedan 1893. September var dock soligt vilket gav mycket bra skördeväder. Dessvärre var mognaden ojämn vilket begränsade kvantiteten. Skörden 1997 i Bordeaux varade under hela två månader. Detta som resultat av att vinmakarna vill åt olika egenskaper hos druvorna. En del odlare skördar tidigt då de vill ha druvor med hög syra medan andra skörar senare, då de eftersträvar maximal mognad för att få ett vin med mer frukt.

Lagringstiden varierar
Både röda och vita bordeauxviner är vanligtvis lämpade att lagra. Lagringstiden varierar mellan olika producenter och årgångar. De år som betraktas som lite svagare resulterar i viner som mognar snabbare. En bra producent borgar dock vanligtvis för en god lagringspotential även dessa år. Bland de tolv primörviner som systembolsget lanserar i juni är samtliga goda att konsumera nu, men kan även sparas några år till. Två viner som bör rekomenderas kommer dels från det Cabernet Sauvingon-dominerade området Saint-Julien och det Merlot-dominerade området Pomerol.

1997 Château Talbot; Saint-Julien, Bordeaux (nr 4378) är ett rubinrrött vin med vegetala toner som jordighet, kaffe och läder i doften. Svarta vinbär och blåbär återfinns i såväl doft som smak. Med balanserade tanniner, frisk syra och en lång eftersmak ger vinet en stor smakupplevelse. Servera vinet vid en temperatur av 18 grader Celsius till rött kött eller vilt. Vinet kan även lagras i ytterligare två till tre år. Priset är 344 kronor.

1997 Château Nenin; Pomerol, Bordeaux (nr 4401) är ett rött vin med toner av mörka bär, kryddor och ek i doften. Ekfat och tanniner i vägs väl upp av fruktighet och mörka bär även i smaken. En lång eftersmak och en frisk syra ger god lagringspotential även om vinet är mycket läckert att dricka nu. Servera det vid en temperatur av 18 grader Celsius till småvilt eller kraftig fågel. Priset är 651 kronor.

Ett tips till dem som tycker att det är mycket pengar, är att gå ihop fem eller sex personer och dela på flaskan. Då båda vinerna är mycket smakrika behövs inte många droppar för att få en stor upplevelse.

Andreas Kjörling
Sommelier