HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Roséviner – drycken i sommar!

Klicka på pilen för att läsa mer

Vinet som ännu inte fått rättvis behandling, trots acceptans av kartongviner och tetrapack, rynkar de flesta fortfarande på näsan när man nämner rosé. Denna dryck som fungerar bra när man tycker att vitt känns för lätt och rött för tungt. Den är en utmärkt kompromiss för inbitna rödvin respektive vitvinsälskare.

Rosévin görs av blådruvor som fått ligga i kontakt med skalen en tid. Hur länge och druvsort är avgörande för färgstyrkan. Vanligt är att man inte låter vinet genomgå andra jäsningen, då fruktsyran omvandlas till mjölksyra. Vinet behåller därmed sin friskhet och passar därför bäst att serveras något kylt.
Sommartid finns det få drycker som slår rosén när en matig sallad, kyckling eller nygrillad fisk serveras. På Systembolaget finns nästan trettio olika (29 för att vara korrekt) att välja mellan.

Stor variation
Viktigt är att inte dra alla över en kam. Vinerna skiftar från lätt bäriga till att mer likna lätta rödviner. Användningsområdena blir därmed fler.

2232 For the Finest Nose Vin Rosé, 49 kr, Frankrike
Vinös lättdrucken med bra bitterton i eftersmaken-ett gott bersåvin men även bra matvin. Etiketten ger bra inledande samtalsämne,håll dock hundar på avstånd!

2751 Réne Barbier Rosado, 52 kr
Gammal trotjänare. Har funnits på Systembolaget sedan 1955! En klassisk rosé som inte kräver någon mat.
Vilket man gärna vill ha till följande viner;

7399 Rosé Boutari, 55 kr, Grekland (se även grek. Art)
Kryddig skogston med drag av lingon, smakrik bastant med en bitterhet i eftersmaken. Gott grillvin

6723 Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé, 65 kr, Torres, Chile
Vinmakaren banar för kvalitée, svartvinbärsdoftande insmickrande med bra rondör.

Champagne
De enda roséviner som man framställer genom att tillsätta lite färdigt röttvin i musten är i Champagne. Det är något speciellt med en bubblande rosa dryck. Det är svårt att hitta något mer romantiskt, det är även få drycker som passar så bra till frukost! Mest prisvärd just nu är;

7559 Cuvée Jean de la Fontaine Brut Rosé, 174 kr
Ett härligt vin där den yppiga tonen av röda bär blandas med inslag lätt rostat bröd. Perfekt gåva till svärmor eller någon namnsdagskandidat i fruntimmersveckan.

Budget
En lysande budgetvariant från Spanien är annars;
7415 Marqués de Monistrol Rosé Reserva, 65 kr
100% av druvan Monastrel(se Spa druvskolan)Druvan som i de röda vinerna ger lite klumpiga alkoholstarka viner blir här mer elegant. Lätt insmickrande doft av solmogna hallon och jordgubbar som i smaken känns uppfriskande fräsch. Ett mer än prisvärt bubbel som passar såväl till jordgubbarna på frukostbrickan som lunchsalladen eller eleganta entréen.
Bubblande gott behöver inte alltid vara flott!

Om man är ute efter en riktigt bra Bag-in-Box så tycker jag att 7062 Rosé d’Anjou Les Roitelles är ett självklart val. Söt yppig frukt som känns fräsch i munnen och har en bra finish.

Så passa på, go vänner, att njuta av gott rosévin i sommarvärmen!

Text: Josephine Nordlind, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam