HEM

Fruktbubbel

Fruktbubbel har kommit stort de senaste åren. Nu är vintypen, eller fenomenet, inget nytt, utan har funnits i många år, lite beroende på hur man definierar ett fruktbubbel. Det är ett mousserande vin med tillsatt fruktsmak. Inget krångligt i det. Det ska dock inte blandas ihop med fruktvin där basen är annan frukt än vindruvor.

Klicka på pilen för att läsa mer

Vad är ett fruktbubbel?

Många fruktbubbel är lättare till sin karaktär, har en mer fruktig än vinös ton, smakar helt enkelt som en fruktdrink med friska inslag där den tillsatta frukten dominerar innehållet. Många innehåller också avsevärt mindre alkohol och ofta mer socker än traditionellt mousserande vin.

Tillverkning av fruktbubbel

Det vanligaste sättet att tillverka ett fruktbubbel är att producera ett vanligt vin, ofta vitt, i mer rättfram, enkel stil. Ingen smak eller doft ska dominera eftersom det är den så småningom tillsatta frukten som ska ge både doft- och smakprofil. Alltså är själva grundvinet en okomplicerad affär som det dessutom kan produceras relativt mycket av. Det gör att många producenter kan hålla nere tillverkningskostnaden och då även slutpriset.

Det finns olika sätt att sedan smaksätta vinet på. Riktig frukt är naturligtvis ett alternativ. Arom- och smakämnen är ett annat. Det viktiga för producenten är att hålla en bra balans i vinet, så att frukten inte tar överhand. Det är ju trots allt vin det bygger på.

Men eftersom det är fruktbubbel är det viktigt att få fart på bubblorna och att de inte försvinner så fort vinet hälls upp i glaset. Detta är ju ytterligare en faktor att ta hänsyn till och något som driver upp kostnaden en smula.

De flesta producenter tillsätter frukt eller aromämnen först när vinet redan fått sina bubblor.

Bubblor till fruktbubblet

Det finns olika sätt att tillverka bubbelvin på och detta skiljer sig inte nämnvärt från när det produceras traditionellt mousserande vin. De vanligaste metoderna för fruktbubbel är dock kolsyremetoden och tankjäsningsmetoden.

Kolsyremetoden – är som det låter: man tillsätter kolsyra för att ge vinet bubblor, tänk sodastream. Metoden kallas också mycket riktigt för läskedrycksmetoden. Den är mycket ovanligt i traditionella vinsammanhang, men är vanligt förekommande när det kommer till fruktbubbel.

Tankjäsningsmetoden – det sker en andra jäsning av vinet i rostfria ståltankar, ofta mycket stora. Det är ett relativt kostnadseffektivt sätt att tillverka bubblor. Inom den traditionella vinindustrin tillverkas både prosecco och ungerskt bubbelvin på denna metod. Få fruktbubbel tillverkas på denna metod.

Traditionell metod – en andra jäsning sker på flaska och är den metod som används när det kommer till traditionellt kvalitetsbubbel som champagne, cava och sparkling wine från Nya världen. Är däremot en mycket ovanlig metod när det ska tillverkas fruktbubbel.

Frukt som används i fruktbubbel

Det finns en rad olika frukter, eller aromatiska ämnen, som används till fruktbubbel. Det viktiga är att vinet ska hålla en fin balans, att frukten inte ska dominera helt och hållet utan att vinets friskhet ska ge karaktär. Ungefär som när man gör en egen drink där balansen alltid är det viktiga.

Några av de vanligaste frukterna som används är äpple, päron, grapefrukt, jordgubbar, hallon, citron eller olika varianter på tropiska frukter. Med få undantag används endast en smak i fruktbubblet.

fruktbubbel

Socker i fruktbubbel

När det kommer till sockerhalten bör detta bedömas på samma sätt som det görs när det kommer till traditionellt vin. Nu görs det emellertid inte då många menar att allt fruktbubbel är mer eller mindre sött. Men det är egentligen felaktigt då det mellan flera olika bubbel finns en avgörande skillnad i sötma.

Den traditionella indelningen för de olika vintypernas karaktär ser vi nedan och är en tumregel även när det kommer till fruktbubbel.

0 – 4 gram socker per liter är torrt
5 – 18 gram socker per liter är halvtorrt
19 – 45 gram socker per liter är halvsött
45 gram socker per liter och därutöver är sött

Kalorier i fruktbubbel

Gällande kaloriintag per konsumerat glas vin, vet vi att dessertvinerna är de största bovarna. Samtidigt finns en överdriven rädsla för sockerintaget när det pratas vin, även fruktbubbel.

Det som alltid är svårast att bryta ned i ett vin är alkoholen och här kan man som fruktbubbelsproducent istället hävda att vinet är mer hälsosamt då det ofta innehåller betydligt mindre alkohol och därmed kalorier än traditionellt bubbel.

1 glas torrt rött vin 15 cl (12 procent) omkring 110 kalorier
1 glas torrt vitt vin 15 cl (12 procent) omkring 100 kalorier
1 glas dessertvin 15 cl (10 procent) omkring 165 kalorier
1 glas halvtorrt fruktbubbel 15 cl (6,5 procent) omkring 100 kalorier

Fruktbubbel till mat

När det kommer till dessa viner och mat ska vi göra det enkelt för oss. En fruktig dessert går ju givetvis riktigt bra till ett fruktbubbel, i synnerhet om smakerna är desamma. Vi kan också hitta vissa ostar som fungerar bra, i synnerhet om vi plockar fram lite päron som tillbehör till ostbrickan.

Men i ärlighetens namn är det som godast att konsumera ett fruktbubbel med lite is och kanske en frukt i glaset, före maten eller en varm, solig eftermiddag. Servera det då i ett traditionellt champagneglas, högt och något smalt. För elegansens skull.