HEM

Svenskarna upptäckte Australien

Klicka på pilen för att läsa mer

En vinmarknad som kontinuerligt anpassat sig efter konsumenternas ökade krav på kvalitetsviner har bäddat för de Australiensiska vinernas framgångar på senare år. De stora exportframgångarna kom dock inte förrän i slutet på 80-talet och då tack vare Systembolaget och de svenska konsumenterna.

Att Sverige betytt en hel del för Austrailens vinexport kanske inte så många känner till men faktum är att Sverige för ett tiotal år sedan stod för hela 50 procent av den Australiensiska vinexporten. Orsaker till denna enorma andel var börskraschen 1987-89 och kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Svenskarna hade inte längre råd att dricka dyra franska viner och dessutom ville vi vara säkra på att vinet var odlat någonstans där det helt säkert inte kunde vara utsatt för kärnreaktorns giftiga nedfall. Systembolaget fick skeppa tillbaka dyra Bourdeauxviner till Frankrike och valde istället att importera från det, för oss vid denna tid, nya vinlandet Australien. Det var faktiskt mycket tack vare oss svenskar som den australiensiska vinexporten på allvar drog igång i slutet på 80-talet.

Trendkänsliga svenskar
Nuförtiden dricker vi inte lika mycket viner från Australien, även om de australiensiska odlarna ser konsumenten som kung och hela tiden förädlar druvor och ändrar produktionen efter konsumenternas nycker och behov. Den svenska konsumtionen av viner är trendkänslig, något som kunde märkas bland annat förra sommaren då vi plötsligt konsumerade 65 procent mer vin från Australien, troligtvis mycket på grund av den Chardonnaytrend som rådde då, särskilt i storstäderna. Av viner som passerar 90 kronors strecket har försäljningen via Systembolaget ökat med flera hundra procent, något som visar på en ökad kvalitet och att de svenska konsumenterna upptäckt de finare australiensiska vinerna.

Utvecklad matkultur bådar gott
Den stora druvan i Australien är annars Shiraz, som ofta blandas med Chardonnay. Till de röda australiensiska vinerna äter man förstås med fördel lamm. Landets kök har utvecklats en hel del de senaste åren och har gått igenom en liknande utveckling av matkulturen som vi sett här i Sverige. Därför är det inte bara stora stekar och barbeque som gäller i Australien längre utan även mer utvecklade och lätta rätter, vilket bådar gott för spännande mat-vin kombinationer.

Vindistrikten i söder
De stora vindistrikten ligger i den sydliga delen av landet med South Australia, Victoria och New South Wales som huvudproducerande regioner. Här har man odlat vindruvor och producerat vin sedan 200 år tillbaka. Det började med att bosättare från Europa tog med sig vinplantor som de planterade 1820 i ”The Hunter Valley” som ligger 160 kilometer norr om Sydney. Idag är området internationellt känt för sina viner av toppkvalitet.

Rikt vinland
Vin är kanske inte det man främst förknippar Australien med. Surfare, backpackers, kängrur och machomän ligger närmare till hands. Men att göra semestern i Australien till en vinresa kan bjuda på spännande överraskningar. Många av landets viner är idag internationellt erkända och vingårdarna ligger i en natur som inte är jämförbar med den europeiska. Att se kängrus hoppa förbi plantagerna ger absolut en alldeles speciell känsla. Även den utvecklade matkulturen kan bjuda på upptäckter i kombination av mat och vin på ett sätt som inte skulle ha skett för bara ett par år sedan.

Text: Jenny Sandström
Bild: Australian Winebureau

Källa: Australian Winebureau