HEM

Sveriges bästa drinkar

Klicka på pilen för att läsa mer

Näst sista helgen i mars arrangerade Sveriges Bartenders Gille SM i drinkblandning. I år gick segern till norrlänningen Tomas Lidberg och hans Cinnamon Beach.

Drink-SM arrangeras varje år, men temat för dagen är inte detsamma varje år. 2001 var det after dinner cocktails som skulle blandas till, en drink som liksom namnet antyder ska avnjutas efter maten. En efter-maten-cocktail smakar oftast sötare än exempelvis en longdrink eller en aptitretare före middagen, och likörer tillhör några av de vanligaste ingredienserna.

Platsen för årets SM var Vinterträdgården, Grand Hotel i Stockholm, och i lokalen trängdes tävlingsdeltagare, publik och utställare av diverse nya/gamla godingar på flaska. Bortsett från den åtråvärda Mästartiteln – och VM-biljetten till Rio de Janeiro – tävlades det i Flaring, Bacardi-Martini Grand Prix samt Junior-SM. Juniormästare blev Daniel Terzisky från Escape i Malmö.

Resultatet från Flraing-SM har ännu inte blivit klart på grund av en diskvalificering. Publiken bjöds i alla fall på oerhört fartiga, tekniska och rytmiska uppvisningar med flaskor och glas som verkade få liv i deltagarnas händer. Imponerade stort gjorde den blott 15-årige Santino med sin freestyleuppvisning. Givetvis med alkoholfria drycker.

Tävlingen bestod av sex stycken heat, med fyra deltagare i varje. Alla hade med sina egna ingredienser och ”arbetsplatsen” var en scen med långbord, där samtliga drinkar blandades. Ovanför scenen fanns en storbildsskärm som ”live” visade upp allt vad de tävlande gjorde. Fem minuter fick de sedan på sig för att blanda till sitt SM-bidrag. Och då skulle även eventuella garneringar vara på plats.

Från första bänkraden, där vi satt, är det lätt att se hur nervöst det måste vara att tävla i drinkblandning. Det ska blandas på tid, alla momenten måste klaffa, det ska bli lika mycket och se likadant ut i alla glas, det får inte spillas och sist av allt – då till och med de mest erfarna kan skaka på handen – ska det till en liten pillrig garnering som pricken över i.

En teknisk jury studerar hela tiden alla tävlingsdeltagare i aktion. När drinkarna är blandade ska den ena placeras på bordet intill alla prispokaler, en annan gå till smakjuryn plus att publiken får smaka på samtliga tävlingsbidrag och tycka till med hjälp av sugrör och kräsna smaklökar. Smakjuryn bestod bland annat av Johannes ”Joker” Brost och Björn ”Nattsudd” Waldegård.

Den vinnande drinken, Cinnamon Beach, kan du göra själv enligt Tomas Lidbergs recept.

1 cl Cointreau
3 cl Likör 43
4 cl vispad grädde
0,5 tsk kanel

Spriten röres med is och silas upp i ett cocktailglas. Vispa sedan kanel och grädde och skikta kanelgrädden ovanpå. Garnera med en chokladbit, citronmeliss och en apelsinskiva.

För ytterligare information om SM i Drinkblandning och Sveriges Bartenders Gille, se www.sbg.nu

TEXT: Marie Arpnäs
FOTO: Torbjörn Öhman