HEM

Kvalitetsmärkning av amerikanska viner

Klicka på pilen för att läsa mer

1978 infördes en kontrollerad ursprungsbeteckning i USA. Innan dess var det lite vilda västern över vinetiketterna som kunde ange att vinet kom från California Mountain eller något annat påhittat och kryptiskt. Nyförtiden är det däremot hård kontroll enligt amerikansk modell, vilket innebär att licenser utfärdas av samma myndighet som ansvarar för tobak och skjutvapen.

I USA använder man sig av klassificeringssystemet AVA:
American Viticultural Area, AVA, är den amerikanska motsvarigheten till appellationerna i Europa och används för att klassificera viner efter ursprung. AVA är en officiell beskrivning av en vinregion eller underregion. AVA klassificeringen används för att namnskydda viner som odlats i en specifik region så att konsumenten kan vara säker på att vinet verkligen kommer från den region som står på etiketten, precis som exempelvis Bordeaux eller Rioja. Klassificeringsmodellen har använts sedan 1978. Kontrollorganet som utdelar AVA är ATF, eller Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms som det egentligen heter. 85 procent av druvan som anges ska vara från det område som anges för att få beteckningen AVA för export till Europa men endast 75 procent för inhemsk konsumtion. 90 procent av allt vin i USA görs i Kalifornien och denna region har således övervägande delen av landets AVA. Totalt finns det 145 AVA i USA och de kommer helt säkert bli fler.

Vad står på etiketten?
På etiketten till amerikanska viner står namnet på vinet, regionen och underregionen (Kalifornien, Napa Valley), namnet på druvan (t ex Chardonnay), årgång. En enkel tumregel är att ju mer text som finns på etiketten, d.v.s. ju mer noggrant ursprunget är angivet, desto bättre är vinet.

Vilka regioner är bra?
I USA delar man upp vinregionerna enligt systemet state, county och slutligen AVA. Kalifornien är den absolut största staten och står för huvuddelen av den amerikanska vinproduktionen. Det är också här de allra flesta vinerna av riktigt bra kvalitet görs. Många av dem tillhör den absoluta toppklassen även internationellt sett. Andra stater som är värda att nämnas är Washington och Oregon som visserligen inte tillverkar lika mycket vin som man gör i Kalifornien men som gör många mycket bra viner. Antalet AVA:s är så stort att det inte finns utrymme här att beskriva dem alla och att bara nämna några skulle vara orättvist.

Vilka årgångar ska jag leta efter?
Wine Spectator rankar de bästa årgångarna i en lista över världens bästa vinregioner. Kalifornien återkommer hela fem gånger i listan, vilket är ovanligt mycket för samma region. Något som möjligen kan ha något att göra med att Wine Spectator är en amerikansk vintidning. Högst poäng får årgångarna 1997 (98 poäng av 100) och 1985 (97 poäng) för Cabernet Sauvignon, 1994 (92 poäng) för Merlot, 1994 även för Pinot Noir (95 poäng), 1994 (96 poäng) och 1995 (95 poäng) för Zinfandel samt 1995 och 1996 (97 poäng), 1997 (96 poäng) och 1994 (95 poäng) för Chardonnay. Även Oregon har tagit sig upp på listan med Pinot Noir som fått 93 poäng 1998.

Hur gör jag om jag vill hitta ett prisvärt vin?
De amerikanska vinerna har ökat I pris I takt med att kvaliteten har förbättrats. Det går dock att få tag på bra viner till lägre pris, dels från större producenter och dels om man tittar efter viner som är gjorda på lite mer ovanliga druvsorter. Högt rankade Riesling, Gewürztraminer eller Sauvignon är billigare än vanliga druvor som Chardonnay eftersom de är mer okända i USA. Även mindre kända regioner kan göra bra viner men till ett lägre pris. Några sådana är San Louis Obispo och Sierra Foothills i Kalifornien. Viner från Washington är generellt billigare än viner från Kalifornien eftersom det är billigare att köpa mark till vinodlingar i dessa stater än i Kalifornien.

Text: Jenny Sandström
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Källor:
www.winespectator.com
www.wineinstitute.org
Sommelier Andreas Körling
Sommelier Jörgen Lindström Vinifera Konsult
Munkskänkarnas Vinbok, Forum Förlag, Författare: Catarina Hiort af Ornäs.

Mer information och årgångstabeller hittar du bl a på:
www.decanter.com