HEM

Ekoviner – en trend som växer

Klicka på pilen för att läsa mer

Jag fick frågan av min son här om dagen, som undrade varför jag åt så sunt – och gärna ekologiskt. Egentligen borde den frågan vara omvänd och ställd till de som inte äter sunt – varför de gör det.

För ingen tankar väl diesel i en bensinare – eller häller spolarvätska där det ska vara olja. Men med mat har det länge varit annorlunda.

I vingården har det i tusentals år producerats viner på ett ekologiskt sätt. Det är under de senaste 50 till 60 åren som bönderna fått tag i konstgödning och kemiska bekämpningsmedel. Detta har lett till dagens stora skördar – men med priset av bland annat kväveläckage och utarmning av jorden, floran och faunan.

På senare år har dock överproduktion och prispress fått fler vinproducenter att jobba med kvalitet i stället för kvantitet.

Vinproducenter som vill ha ett karaktärsfullt och koncentrerat vin satsar därför på att ta ut betydligt mindre skördar per hektar. En vingård som inte drivs hårt behöver heller inte så mycket konstgödsel och bekämpningsmedel, och därifrån är steget till ekologisk odling inte särskilt långt. Det är omsorg om kvaliteten och jordmånen som har gjort att många av de stora vinproducenterna har slagit in på den gröna vägen.

Det finns ungefär 500 ekovinproducenter runt om i världen. Även om Italien har den största landarealen av ekologiska druvor är det Frankrike som gör mest vin.

Ekoviner på väg bli billiga
Många av de ekoproducerade viner är relativt dyra, men på senare tid har det importerats ekoviner från Chile och Argentina för under hundralappen. Kända svenska vinprofiler och fyndiga namn har bidragit till att öka uppmärksamheten kring ekovinerna. Sommaren 2005 startade också en helt ekologisk vinimportör i Sveriges.

Trendkänsliga vintillverkare känner att ekologiskt har gått från präktigt till modernt. Det märks bland annat i länder som Storbritannien, Tyskland, Italien och USA.

Den som letar efter ekoviner hittar ett 30-tal i Systembolagets ordinarie sortiment samt ett 20-tal i beställningssortimentet. Det dock inte så många av de kända producenterna, eftersom Systembolaget hittills har valt att bara ekomärka de viner vars etiketter är märkta med Krav eller av någon annan europeisk kontrollorganisation.

På så sätt kan Systembolaget och vi som kunder helt försäkra oss om att tillverkningen verkligen är ekologisk. En del producenter som odlar ekologiskt anger inte det på vinetiketterna. De ser ingen anledning, tycker att det är dyrt eller är rädda att miljöstämpeln ska påverka deras rykte. Men vartefter medvetenheten hos oss konsumenter växer kommer vi troligen få se ett utökat eko-sortiment.

Av Magnus Bergquist
Källa: Systembolaget.se