HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Olika länder

Klicka på pilen för att läsa mer

Både maskinrullade och handrullade cigarrer görs i flera av de centralamerikanska länderna. Mest kända är de med kubanskt och dominikanskt ursprung. Men även USA, Mexico, Nicaragua och Honduras är kända för att tillverka cigarrer av hög kvalitet. Vad skiljer de olika sorterna åt och vilka typer av blad producerar de olika länderna? Detta är några av de frågor som ges svar i denna del av cigarrskolan.

Ända sedan slutet av 1400-talet har man tillverkat cigarrer på Kuba. Inte bara tradition och kunnande har gjort de kubanska cigarrerna till de främsta i världen, utan även klimat och jordmån har ett stort inflytande. Väster om huvudstaden Havanna ligger områdena Vuelta Abajo och Partido. All tobak som används till de handrullade cigarrerna kommer härifrån. Till de kubanska cigarrerna används endast inhemska täckblad. Inlagorna rullas tillsammans i de kubanska cigarrerna och bildar en rökkanal. Eftersom de kubanska cigarrerna alla är gjorda av lokal tobak är de mycket karaktäristiska trots att en stor variation finns även här.

Dominikanska Republiken
Många av de kubanska cigarrtillverkarna emigrerade från Kuba under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet med anledning politiska oroligheter. Många av dem valde att bosätta sig på ön Dominikanska Republiken, som idag är ett av de främsta cigarrproducerande länderna. De bästa odlingsförhållandena finner man i dalen kring floden Cibao, där klimatet påminner mycket om det kubanska. Tobaken som produceras här används främst till inlagor som rullas separat i cigarrerna. Detta ger fler rökkanaler och en cigarr som brinner långsamt. Omblad och täckblad importeras i stor utsträckning från Connecticut och grannländerna i Centralamerika. Satsningar görs på att bredda sortimentet av inhemsk tobak för att kunna producera även täckblad och omblad. Generellt är den dominikanska tobaken söt och mild.

Connecticut, USA
Den bästa tobaken som odlas i USA finner man i Connecticut. Där odlas det kubanska tobaksfröet Hazelwood. Tobaksbladen som produceras kallas Connecticut Shade och tillhör de bästa täckbladen i världen. Bladen kan ibland kosta upp till 600 kronor per kilo vilket betyder fyra till åtta kronor mer för varje cigarr. Plantorna odlas nära Connecticufloden under tre meter höga tält. Den färdiga tobaken är ofta gulaktig i färgen och torr i smaken. Täckbladen exporteras till alla cigarrproducerande länder utom Kuba.

Övriga länder
Andra kända tobaksproducerande länder är Nicaragua. Mexico, Honduras och Kamerun m. fl. Tobaken från dessa länder ingår ofta i blandningar. Den mexikanska tobaken bedöms vara söt och stark. Den finns därför med i de blandningar där just detta är önskvärt. I Nicaragua och Honduras produceras å andra sidan tobak som är fyllig ock kryddig. De många olika karaktärerna tobak från olika länder har beror av bl.a. klimat och jordmån. En blenders viktigaste uppgift är att veta hur olika sorter fungerar tillsammans för att kunna uppnå den perfekta blandningen hela tiden.

Andreas Kjörling, Sommelier
Illustartion: Magnus Eriksson, Coreklam