HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Absolut Pears

Klicka på pilen för att läsa mer

Den 2 april introduceras världens första internationella vodka med smak av päron. Absolut Pears kommer finnas på Systembolagets samtliga butiker och inför sommaren hoppas den bli en succé, både på krogen och hos alla som blandar drinkar hemma.

Det skulle ligga nära till hands att tro att en päronvodka skulle dofta, och kanske även smaka, som en päronsplit. Och det skulle den ha gjort om det bara varit päron som fått ge smak och doft i flaskan. Men som med allt avantgardistiskt är det inte alltid att vi får vad vi tror vi vill ha. För om det varit bara päron hade den kunnat bli söt, sliskig och smakat just – päronsplit.
Därför har de sensoriska mästarna på Absolut Vodka skapat en doft och smakupplevelse som går utöver det förväntade.

Absolut Pears har en frisk smak av mogna päron, och eftersmaken är lång och fruktig. Det finns även en smeksam ton av citrus. Men det brännande av vodkan försvinner snabbt – vilket kan härledas till att det är en ren och fin råvara.

Precis som övriga medlemmar i produktfamiljen är den tillverkad enbart av naturliga råvaror, utan tillsatt socker eller sötningsmedel. Absolut Pears, liksom all Absolut Vodka, produceras vid anläggningen i Åhus – på skånskt höstvete och vatten från egen källa.

Det lär ju vara så att vi egentligen känner mer med näsan än med munnen. Prova själv och håll hårt för näsan, och se om du kan känna skillnaden mellan äpple/päron, dill/persilja, citron/apelsin.

Enligt experterna är 95 procent av det vi kallar smak, egentligen doft. Något att tänka på nu när vi snart ska kyssa våren välkommen tillbaka.

– Vi älskar att ligga i framkant vad gäller smakutveckling och det känns naturligtvis extra roligt att med Absolut Pears etablera en helt ny smak på den internationella vodkamarknaden. Päronet har en härlig smak som är omtyckt i hela världen och just anjoupäron passar utmärkt som smakgivare i vodka, säger Melker Gustafsson, produktchef för Absolut Vodka i Sverige.

– Absolut Pears är tacksam att jobba med i baren. Den fungerar perfekt att bara blanda med sprite och lite pressad citron och drinken P.S. lär bli en given succé i sommar. Men den fungerar lika bra i mer avancerade cocktails. Päron är till exempel utmärkt i kombination med ingefära eller mynta, säger Johan Mattsson, barchef på Hotellet i Stockholm.

Av Magnus Bergqvist
Källa Absolut

Absolut Pears introduceras på Systembolagets samtliga butiker den 2 april 2007, med
artikelnummer 20. En flaska om 70 cl kostar 243 kr.