HEM

Asiatiskt destillat blir svensk tradition

Klicka på pilen för att läsa mer

Arrak har sitt ursprung i fjärran östern och skeppades hit av Ostindiska kompaniet på 1700-talet. Carlshamn som än idag ofta förknippas med punsch var en av de stora hamnstäder som de svenska skeppen anlände till. Kring sekelskiftet hade punsch sina glansdagar och konsumerades då i stora mängder. Man döpte punschen efter stora händelser och kända platser för att den skulle sälja bättre. Som mest konsumerades fem miljoner liter på per år.

Arrak, som är ett sockerdestillat, nådde Sverige första gången 1733. Fartyget Fredrika Rex Suecia återvände från sin seglats till fjärran östern med bl.a. siden, kryddor och porslin. Punschen är en blandning av arrak och andra ingredienser som sedan lagras på ekfat. Många olika recept och blandningar fanns att tillgå. Ett kungligt dekret gjorde gällande riktig punsch skulle blandas av batavia-arrak. Ordet punsch tros komma från språket sanskrit och ordet panca som betyder fem. Detta skulle då kunna härledas till antalet ingredienser, som är just fem. Arraken blandas med vatten, socker, te och citron. En annan teori säger att svenska sjöfarare lärde sig att blanda av sina engelska kollegor. Det engelska ordet för bål är just punsch.

Punschens storhetstid
J. Cederlund & Söner var den första punschfirman som buteljera punschen. Året var 1845. Eftersom man tidigare endast hade blandat hemma för husbehov innebar detta ett uppsving för konsumtionen. Nu kunde punschen även serveras på restaurang. Det var även nu man introducerade punschen kyld. Många andra vinhandlare upptäckte den växande marknaden. Förbudet mot hembränning bidrog även det till en större konsumtion. Två falanger av nykterhetsrörelse verkade. Helnykterhetsföreningen förordade total avhållsamhet medan nykterhetsföreningen tillät två snapsar på morgonen och valfri mängd punsch under hela dagen. Eftersom punschen ursprungligen dracks varm serverades den i små koppar med öra, s.k. Ostindiakoppar. Traditionen lever kvar än idag trots att man sedan länge dricker punschen sval. Dagen små koppar är gjorda av glas och kallas för punschrovor. En mängd olika sorter och namn fanns under punschens guld era. Många av dem anknöt till olika händelser och aktiveter. Några av de namn som fanns var Elevatorpunsch, Sportpunsch och Kavalleripunsch. I slutet på 1800-talet konsumerades så mycket punsch att staten införde en extra punschskatt mellan sju och nio på kvällen. Som mest konsumerades fem miljoner liter per år.

Punschen under 1900-talet
Under tjugotalet exporterades svensk punsch till många av våra grannländer i Europa. Punschens glansdagar var dock räknade under början av 1900-talet. Aktiebolaget Vin & Sprit övertog, genom införande av monopol, all tillverkning. Detta innebar att många av punschsorterna försvann. Såväl första som andra världskriget innebar dessutom stora svårigheter för import av både arrak och socker. Väldigt lite produktutveckling har skett under de senaste sjuttio åren. Då det kommit många likörer av god kvalitet under denna tiden, upplevs därför en del av den punsch som finns idag som väldigt söt och obalanserad. Under de senaste tio åren har det dock dykt upp några nya märken i högre kvalitet och modernare stil. För de flesta är punschen en dryck som serveras till kaffet eller ärtsoppan. Då kaffe, en god cigarr och ett glas punsch var tre saker som erbjöds i salongerna blev detta snabbt en tradition. Den ursprungliga ärtsoppan skilde sig från dagens, då den var mycket fetare och saltare. Den söta punschen blev därför ett lyckat komplement. För den som vill prova något nytt kan en mögelost rekommenderas till ett glas ljummen punsch. Precis som i gamla tiders ärtsoppa så gifter sig fetman och sältan bra med sötman i punschen.

Text: Andreas Kjörling
Sommelier

Bild: Svenska Punsch Orderns hemsida
www.spo.se