HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Kvalitetsmärkning av sydamerikanska viner

Klicka på pilen för att läsa mer

Sydamerikanska viner är i princip lika med Chilenska och Argentinska viner. Chile har enorma förutsättningar för framställning av högkvalitativa viner. Den modernisering som under senare år påbörjats i landets vinnäring kommer enligt en samstämmig kritikerkår med allra största trolighet ge viner av mycket hög kvalitet inom de närmaste åren. Argentina är världens femte största vinproducerande land och framställer till största del röda viner. Här är klassificeringssystemet under uppbyggnad.

Klassificering i Chile
Ursprungsklassificering används i Chile men utan kontroll genom någon vinlag. Med tanke på den enorma utveckling som sker i vinnäringen på kontinenten kommer klassificeringen med allra största sannolikhet att vara mycket mer kontrollerad om några år. Exportvin måste hålla en minsta alkoholhalt på 12 procent för vitt vin och 11,5 för rött vin.

Klassificering i Argentina
I Argentina är ett kontrollsystem under uppbyggnad. Dénominationes de Origen är under uppbyggnad och finns numera i Mendosas vindistrikt.

Vad står på etiketten?
Som alla Nya Världen länder har även de sydamerikanska vinländerna vinets namn tydligt utmärkt på etiketten, liksom druvan. Nästan alla viner är gjorda på en enda druva, vilket gör det enkelt för konsumenten.

Vilka regioner är bra?
Vinregionerna i Chile är indelade i underregioner, zoner och areas:
Aconcagua Ligger norr om huvudstaden Santiago och är den varmaste av de största rödvinsregionerna. Regionen har två subregioner, varav den ena heter samma som regionen och den andra benämns Casablanca. Denna subregion ligger utanför den centrala zonen nära kusten och har därmed ett svalare klimat. Förutsättningarna är därför goda för odling av vita druvor som Chardonnay.
Central Valley Maipo är beläget söder om Santiago I de centrala delarna av Chile. Regionen är relativt liten men här tillverkas en mycket stor del av de Chilenska röda vinerna, många av dem av hög kvalitet. Rapel hittar man söder om Maipodistriktet. Här produceras både vitt och rött vin. Maule är den subregion som ligger längst söder ut och är därmed också den kallaste regionen. Produktionen, som mest består av druvan Pais, går nästan enbart till lokal konsumtion. Förutom dessa finns även subregionen Quricco.
Southern Region med subregionerna Bio Bio och Itapa är under expansion. Här tillverkas framförallt enkla röda viner och ganska bra vita viner, bl a Reisling.

Vinregioner i Argentina indelas först i provinser, boundaries och delimited wine areas:
Mendoza Den största provinsen. Här produceras hela två tredjedelar av landets viner, mest röda viner gjorda på Malbec men även Cabernet Sauvignon.
San Juan Näst största distriktet med torrare och varmare klimat. Här odlas främst gröna druvor av vilka man gör starkviner med Sherrykaraktär.
Neuquén och Rio Negro Klimatet här är svalare vilket ger friskare och mindre alkoholstarka viner.

Vilka årgångar ska jag leta efter?
Egentligen är inte årgångarna så viktiga när det gäller de sydamerikanska vinerna eftersom båda dessa länder har ett varmt klimat med många soltimmar. Dessutom konstbevattnar man vilket gör att skillnaderna mellan olika årgångar är minimal. De har heller inga riktigt lagringsdugliga viner så årgångar blir i princip oviktiga.

Hur gör jag om jag vill hitta ett prisvärt vin?
Ett hett tips för att minimera risken för felköp är att koncentrera sig på de röda vinerna som är av betydligt högre kvalitet än de vita generellt sett. En tumregel är också att viner från Maipo Valley brukar vara bra. Här tillverkas Chiles bästa Cabernet, bland annat av topproducenterna Concha y Toro och Santa Rita. Deras bästa viner, Don Melchor och Casa Real kan konkurrera med några av Bordeaux Chateauviner. Några av Chiles första vingårdar grundades av franska vinmakare från härifrån, vilket bland annat resulterat i högkvalitativa vinhus som Pontallier, Errazuriz och Los Vascos.Titta, förutom efter Cabernet också gärna efter Merlot från Colchagua som är en underregion till Rapel Valley. Casa Lapostolle och Carmen är relativt unga producenter som börjar få ett rykte om sig för sina fina Merlotviner. Undurraga, Santa Carolina och Canepa är andra mycket prisvärda och pålitliga rödvinsproducenter att hålla utkik efter.

Text: Jenny Sandström
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Källor:
www.winespectator.com
Chilenska Ambassaden
Sommelier Jörgen Lindström Vinifera Konsult
Munkskänkarnas Vinbok, Forum Förlag, Författare: Catarina Hiort af Ornäs.

Mer information och årgångstabeller hittar du bl a på:
www.decanter.com