HEM

Cabernet Sauvignon

Beroende på druvans ursprungsland och odlingsregion kan man känna smakskillnader. Ett vin på Cabernet Sauvignon från ett varmare klimat har en rikare fruktsmak med högre alkoholhalt och smakrikedom. Cabernet Sauvignonviner från svalare klimat ger smaker av röda frukter med en lättare kropp med ibland en grön ton. Viner av denna druva är ofta sträva, friska och fylliga med smaker av frukt. I doften kan du känna aromer som svarta vinbär, ceder, stall, läder och mörka bär. Dofter av tobak och kakao kan också förekomma. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Cabernet Sauvignonviner

Cabernet Sauvignon – världens mest välkända druva

Cabernet Sauvignon är en av vinvärldens mest välkända och odlade druvor. Druvan har funnits i Frankrike sedan 1600-talet och är ursprungligen en korsning mellan de välkända druvorna Cabernet Franc och Sauvignon Blanc.

Druvan odlas främst i Bordeaux, Frankrike, men vi hittar även Cabernet Sauvignon i de flesta vinländer runt om i världen. Druvan är lättodlad samt tålig mot sjukdomar och anpassar sig lätt till olika klimat och jordar. Den trivs dock bäst när den också får både en del värme men också svalka, vilket gör Bordeaux till ett självklart hem för druvan då distriktet ligger i varma, södra Frankrike men samtidigt mot den svala Atlantkusten.

I Bordeaux blandas den alltid med andra druvsorter, bland annat Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot. I Italien produceras de främsta Cabernet Sauvignonvinerna i Toscana. Vi hittar även kända odlingar av druvan utanför Europa i Napa och Sonoma (USA), södra Australien och Maipo (Chile).

Smakerna varierar beroende på region

Beroende på druvans ursprungsland och odlingsregion kan man känna smakskillnader. Ett vin på Cabernet Sauvignon från ett varmare klimat har en rikare fruktsmak med högre alkoholhalt och smakrikedom. Cabernet Sauvignonviner från svalare klimat ger smaker av röda frukter med en lättare kropp med ibland en grön ton.

Viner av denna druva är ofta sträva, friska och fylliga med smaker av frukt. I doften kan du känna aromer som svarta vinbär, ceder, stall, läder och mörka bär. Dofter av tobak och kakao kan också förekomma.

cabernet-sauvignon

Mat som passar bra ihop med Cabernet Sauvignonvin

Viner på Cabernet Sauvignon har ofta kraftfulla smaker vilket matchar bra ihop med lite kraftigare kötträtter som högrev och ryggbiff, entrecote och mustiga grytor. Korvar passar också bra till ett fylligare Cabernet Sauvignonvin. Vill du istället dricka en lättare variant med mindre syra och mindre strävhet kan du i stort sett para ihop det med vilken kötträtt som helst.


Fakta om Cabernet Sauvignon

  • Odlas: I hela vinvärlden, främst i Frankrike.
  • Kända områden: Bordeaux (Frankrike) och Napa Valley, Kalifornien (USA).
  • Smak: Bra strävhet och syra. Fruktig och bärig med smak av svarta vinbär, läder, stall, aningen jordig, svarta körsbär och björnbär.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Kraftiga kötträtter, gärna nöt eller vilt med tillbehör som rotfrukter.
  • Synonymer: Synonymer: Burdeos Tinto (Spanien), Vidure (Frankrike).