HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Debattartikel om sortimentstyrningen.

Klicka på pilen för att läsa mer

Sortimentet ska minskas och anpassas efter oss kunder, efter vad vi vill ha. Men vem bestämmer vilka Chardonnay i prisklassen 59-70 kr som vi ska välja bland? Man bygger upp en basmodul med drygt 300 artiklar som av Systembolaget anses bäst och säljer mest. Men hur objektiva är de egentligen?

Efter att skrapat lite på ytan kan man konstatera att allt inte är som det ser ut. Man bör ställa några frågor. Hur objektiva kan vi bli när ”storebror ” styr in oss i en basmodul? Det är fritt för varje enskild butik att ta in andra artiklar så länge de har baspaketet. Men utrymmesmässigt ger det för vissa ett spelrum på 10-20% av ytan. Den företagsamheten uppmuntras heller inte, vilket gör att de flesta avstår.

Basmodulen
Artiklarna i basmodulen markeras i prislistan och Varunytt med blått. De blå markeringarna har för vinimportörerna blivit avgörande för försäljning. Att varunytt består av ett femtiotal nya artiklar varje månad är inte längre lika intressant. Det intressanta är om deras artiklar markeras med blått. Resten av vinerna måste man beställa i förväg. Konstigt nog kan vissa vinimportörer få in flera artiklar på Systembolaget i rad medan andra inte får in en enda. Slump!? Tillfällighet kanske, men inte särskilt troligt.
När man tittar lite närmare visar det sig att en av de anställda hos vinimportören tidigare var inköpare på Systembolaget. Tillfällighet?

Objektivitet?
Var tog objektiviteten vägen? Samtidigt som vissa säkra kort som ligger som nr två bland de mest sålda rödvinerna i kategorin ur ”det blå segmentet” med motiveringen att de är för dyra. Dessa ersätts med vin som är dyrare i listan men inte för Systembolaget att köpa in. Systembolaget, ett statligt monopol har förvandlats till ett vinstbärande företag med monopolfördelar.

Det hela tystas ner, personal är rädd om sin position, vinimportörerna hoppas, och vi konsumenter tror på trygghetspaketet. Men när ska bubblan spricka och vem ska våga vara först. Visa korten på bordet, Systembolaget. Ni sitter inne med den mest kompetenta personalen. Ta vara på dem och låt oss få ta del av stordelsfördelarna ni besitter. Men missbruka inte makten. Högmod går före fall.

Text: Josephine Nordlind, Sommelier
Bild: www.systembolaget.se