HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Rosévinsprovning

Klicka på pilen för att läsa mer

Rosé ska helst vara insmickrande med förförisk färg och fräsch fruktighet, gärna med tuttifrutti-inslag. Det anser i alla fall den konsumentpanel som provade sommarens rosényheter.

Färgen är viktig för rosévin – så viktig att den bör synas redan innan vinet serveras. Det har också producenterna insett och därför tappas de allra flesta roséviner på ofärgat glas. Tack för det! Den förföriska färgen förstärker den skönt avspända attityd som följer med rosévin – begreppet ”easy drinking” gör sig påmint redan när ögat möter vinet, och färgen signalerar också att pretentiöst vinsnobberi inte har här att göra. Under provningen kom det fram att det bor en massa fördomar i rosévin. Intressant nog kom samtliga på skam. Numera är rosé inte längre oxiderad och tråkig utan frisk och fruktig. Och även om åsikterna gick isär om vilket vin som var bäst var panelen enig om att rosé faktiskt är riktigt gott!

Nyheter juni 2003

2998 Chapel Hill Pinot Noir Rosé 2002, Ungern, 50 kr
Frisk och fruktig med inslag av röda bär som smultron och hallon. Vinet har en bra syra och en lätt insmickrande tutti-fruttiton. Gott, läskande och mycket prisvärt!

2278 Fortant de France Syrah Rosé 2002, Frankrike, 54 kr
Lite blandade uppfattningar, med alltifrån örtig och klassisk stil till menlös och oren ton av geléhallon. Ingens favorit.

2145 Les Bateaux Rosé de Syrah 2002, Lurton, Frankrike, 57 kr
Frisk, stjälkig grön frukt trots ett lätt inslag av buljongtärning.

2121 Les Clos de Pauilles 2002, Frankrike, 79 kr
Härlig frukt med drag av hallonkola med en vuxen ton i smaken, som ger mersmak. Det här är nästan ett ”riktigt” vin. Underbar till en tonfiskpaj eller en grillad fiskbit. Panelens absoluta favorit med omdömen såsom ”strålande”, ”ett måste i sommar”, ”att rosé kan vara så gott!”

Ordinarie sortimentet;

2232 For the Finest Nose 2002, Frankrike , 49 kr
Ljust orange, mogen färg. Doft och smak av lätt multna bär med drag av blomvatten. Här kommenteras även flaskans etikett – en hund med förstorad nos! Omdömet blir ”billig”, ”enkel” och ”oseriös”. Knappast en favorit.

2082 Tuida Rosé Cabernet Sauvignon 2002, Ungern, 52 kr
En härlig svartvinbärsdoft med inslag av örter och en diskret tutti-fruttiton. En fruktbomb med kraft. Mycket prisvärd.

2209 Puycheric Syrah 2002, Frankrike, 53 kr
Relativt liten doft med lite inslag av jordkällare. Smaken är desto bättre med örter och mörka bär. Håller inte riktigt samma klass – lite tråkig, helt enkelt.

22501 Gran Feudo Rosé, Spanien, 55 kr
Flaskan var tyvärr korkskadad, men finns bedömt i systerartikeln.

3706 Gran Caus Rosado 2002, Spanien, 159 kr
Fruktig, maffig med inslag av mogna hallon och körsbär. Syrligt kraftfull med bra strävhet. Det här är ett matvin! Minus för den mörkfärgade flaskan – den vackra färgen ska inte döljas. Priset är också tvivelaktigt eftersom du får mycket vin för pengarna.

Sammanfattning
Charmen med rosévin är den insmickrande färgen och den fräscha bärighet som för tankarna till tutti-frutti. Vinet ska vara lätt att dricka och förlorar på att stängas in i en oseriös eller mörk förpackning.

Text, Josephine Nordlind
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam