HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

En svensk hälsning från Australien

Klicka på pilen för att läsa mer

Ett av de mest sålda vinerna på bag-in-box i Australien är Barramundi från Cranswick Estate. Vinerna som beskrivs som laid back och easy drinking är gjorda av den svenska vinmakaren Krister Jonsson som sedan mitten av 1980-talet är verksam inom den australiska vinnäringen.

Vinerna i Barramundi serien görs i Cranswicks två mycket moderna vinerier, dels Cranswick Estate beläget i Griffith i New South Wales och Milburn Park beläget i Mildura i Victoria. Vinmakarteamet med Krister Jonsson i spetsen väljer ut den bästa frukten från år till år för att få en jämn och bra produkt. Druvorna som kommer från Victoria, New South Wales och Eastern Australia levereras dels från egna vingårdar men även från kontrakterade odlare. Likt många andra producenter lägger de stor vikt vid arbetet i vingården i form av bland annat droppbevattning i enlighet med noggranna mätningar. Detta betyder att man inte gör det allt för lätt för vinrankan som därför producerar frukt med bra koncentration. Att skörda med maskin nattetid för att få en låg temperatur i druvan (bromsar oxdation och spontan jäsning) är inte ovanligt. Vinifiering i rostfritt stål är sedan många år standard.

Vinmakaren Krister Johansson
Krister Jonsson gjorde sina första erfarenheter hos familjen Mouiex, på Château Petrus i Bordeaux, under den numer klassiska årgången 1982. Under senare halvan av 1980-talet flyttade han till Australien och läste på Roseworthy College som numer är del av Adelaide Univesity. Sedan 2000 är han del av Cranswick Group då han värvades för att ansvara över Milburn Park. Karriären slutade inte där ty sedan 2002 är han ytterst ansvrig för alla viner inom koncernen och därmed är det honom vi får tacka för de goda vinerna från ”Down under”. För att undvika kvalitetsförsämrningar under den långa båtresan från Australien förpackas inte vinerna förrän de når Danmark, varifån de sedan levereras till bland annat Sverige.

NV Barramundi Chardonnay/Semmillon, South Eastern Australia
Klar, halmgul färg med låg intensitet och grön nyans.
Ren, ung medelintensiv doft med nyans av exotisk frukt och balanserat ekfat.
Torr medelfyllig smak med balanserad syra, viss smörighet och liten fruktton av päron och mango.
Medellång eftersmak.
Serveras vid en temeratur av 11 grader Celsius till läta sommrsallader, ljus fisk eller som aperitíf.

NV Barramundi Cabernet/Merlot, South Eastern Australia
Klar röd färg med medelhög intensitet och liten violett nyans.
Ren, fruktig ung doft med arom av björnbär och samt en liten krydda.
Torr, medelfyllig smak med balanserad syra, tannin och alkohol, fruktiga aromer av blåbär, björnbär samt markerat ekfat.
Medellång eftersmak.
Bra.
Serveras vid en temperatur av ca 17 grader Celsius till till ljust kött, charketurier eller milda ostar.

Tips!
Servera gärna vinerna i karaff, det ser trevligare ut, vinerna mår ofta bra av att luftas och det blir dessutom lättare att hålla koll på åtgången.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier, Kjörlings Dryckeskonsult
Bild: Vinguiden.com