HEM

Concha y Toro Reserva för 239 kr!

Klicka på pilen för att läsa mer

Det är inte alla viner som håller kvalitet som gör att man vill ha fyra flaskos innehåll trängandes i en låda. På senare år har det dock kommit fler och bättre lådviner som gör att den praktiska förpackningen mycket väl kan ersätta pavorna, och även låta oss konsumenter undvika ögonbrynshöjande klirr och klang på offentliga färdmedel, och tunga lyft till glaskrossen.

Nu, likt nyanlända småfåglar om våren har därför ännu en låda kvalitetsvin landat på Systembolaget. Concha y Toro Reserva heter vinet som har samma producent som till de välkända chilenska vinerna Casillero del Diablo och Sunrise.

60-65 procent av vinet i den här lådan har lagrats på lätt rostade amerikanska ekat i sex till åtta månader och resten har legat på ståltank.

Druvorna är till 60 procent Carménère, och resten Cabernet Sauvignon. Dessa två tillsammans skapar ett medelfylligt vin med djupt rubinröd färg. Med en doft som har inslag av plommon, körsbär och svarta vinbär. De typiska choklad-mocka- och plommontonerna från druvan carménère är tydliga i det här kvalitetsvinet och man känner även en härligt rostad ton som kommer från de amerikanska ekfaten. Strukturen står cabernet sauvignon-druvan för.

En treliterslåda kostar 239 kr, och det skulle betyda 59 kr och 75 öre per 75 centiliter.

Text: Magnus Bergquist
Källa: Pernod Ricard Sweden