HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Franskt bubbel en bit utanför Champagne

Klicka på pilen för att läsa mer

När släktens domäner blir för trånga, eller när man själv vill bryta egen mark och leta upp nya stigar, då kan det vara idé att ta det man sen generationer är bra på – men göra någonting gammalt på eget sätt.

Jean-Louis Denois är sjätte generationens vinmakare som härstammar från en etablerad champagneproducent. 1981 slog han upp portarna till sitt egna huvudkontor Charles de Ferè, inte långt från sin släkts vinkällare. Denna egendom ligger i Fère-en Tardenois, cirka tre mil utanför Champagne.

Jean-Louis Denois är känd för att ha skapat en anmärkningsvärd struktur på sin Jean-Louis Blanc de Blancs Brut. Charles de Fère strävar efter ha ett nära samarbete med odlarna i området för att kunna välja cuvées från såväl nordliga som sydliga vingårdar – från de norra utvinner producenten friskhet och elegans och från de södra karaktärer som mogen frukt, fyllighet och mjukhet.

Charles de Fère är Frankrikes enda vinprocent av mousserande kvalitetsviner som använder druvor från flera olika vingårdar. Vid framställningen är det den så kallade tankmetoden som används, vilket innebär att vinerna genomgår den andra jäsningen i stålfria tankar i stället för i flaskorna som vid den traditionella champagnemetoden.

Från och med april 2007 finns Jean-Louis Blanc de Blancs Brut på Systembolaget och kan vara ett väl så bra alternativ till annat bubbel som ofta kostar mer per fniss. Artikelnumret är 7425, och priset 52 kronor.

Text Magnus Bergquist
Källa Chris Wine