HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Dags att tänka Miljö – NU!

Klicka på pilen för att läsa mer

Det är dags att ta sitt ansvar och inte bara vänta på att andra ska börja. Vi vet att den här planeten håller på att gå oss ur händerna, ändå fortsätter många som om ingenting har hänt. Det är inte rätt tillfälle att börja kraxa om konspirationsteorier eller överdriven skrämselpropaganda. This is for Real!

Vad gör vi då, vi ‘vanliga människor’ utan möjlighet att enskilt skriva under Kyoto-avtal eller drämma näven i bordet i någon regerings miljöutskott?

Vill man ha en förändring är det nog så att man får börja med den man ser i spegeln varje dag. Det går inte att lita på Någon Annan. Någon Annan finns inte. Hans bror finns, Kofi Annan, och han gör så gott han kan med sitt.

Vad kan vi då göra?

Bilar: Hos oss på Vinguiden.com har privatbilar sålts, och nu går vi till jobbet istället – eller cyklar när det är årstid för det.

Mat: Lunchmaten har bytts ut mot vegetariskt. För det verkar urdumt att föda upp djur med växter, i flera år, för att sen slakta och äta upp det lilla kött som finns på stackarn. Bättre att gå till källan – växterna – direkt. Det har visat sig att det finns massor av vegoalternativ i kvarteret där vi jobbar. Och bara sen nyår har redaktionen rasat med flera kilon utan närmare ansträngning.

Varor: Koll på vart grejerna egentligen kommer ifrån. Köpa äpplen från Nya Zeeland i september? Skulle inte tro det!

Boende: Hela Vinguiden.com’s redaktion bor i lägenheter som kräver mindre uppvärmning – eftersom det finns grannar runt om väggarna som gemensamt värmer upp. Och det är gångavstånd till allt som livet behöver: skola, kultur, butik, natur, jobb, fritid. Alla kan naturligtvis inte vara lika privilegierade – men man kan tänka på det nästa gång man flyttar.

Vin: Är det okej att forsla flarror från fjärran? Egentligen inte. Vi ska upplysa folk i vår bransch om att köpa utsläppsrättigheter för de pavor som tvingas åka från Långt Bort i Stan.

Utsläppsrätter: För det fungerar såhär: för varje utsläppsrätt vi köper, minskas tillgången för företagen (som står för det mesta av utsläppen). Och om marknadskrafterna med tillgång och efterfrågan fungerar kommer då kvaravarande utsläppsrätter bli dyrare. Och ju dyrare de blir desto större press sätts på företagen att skruva på sina maskiner så de släpper ut mindre koldioxid.

Vive la Revolucion! 😀

Text: Magnus Bergquist
För mer information: Naturskyddsföreningen