HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Trött på öl och nubbe? Drick vin till kräftorna!

Klicka på pilen för att läsa mer

Visst är det tradition med öl och nubbe, men de som inte uppskattar brännvinet ska inte behöva gå lottlösa. Kräftor kräva dessa drycker heter det visserligen, men varken kräftorna, brödet eller osten är främmande för andra drycker. Skaldjur tillsammans med vin är ju knappast några nyheter, och inte ost heller, så varför inte prova något annorlunda på vår svenska kräftskiva.

Eftersom en kyld öl av lagertyp är tämligen neutral är den tacksam att servera till de flesta maträtter. Ölen kan ha en svalkande effekt när man äter kryddstark mat men också ge utrymme för fina, mer eleganta smaker som t ex i kräftor. Nubben serveras ofta iskall vilket är fel, då man på det viset binder aromerna. Servera det kryddade brännvinet källarsvalt så blir nubben en angenäm krydda i helhetsupplevelsen. Den inbitne snapsaren kan mycket väl dricka ett glas vin vid sidan av. Tänk då på att välja en snaps som är mild för att även ge vinets smaker utrymme.

Hur väljer man vin
Tack vare att kräftorna kokas i salt vatten får de en angenäm sälta som är bra att balansera syra i vinet med. Osten som serveras till är ofta av lagrad typ vilket med fördel kan sättas samman med ett kraftigare vitt vin eller ett fruktigt rött. Även här är syra något som krävs, nu för att kompensera kraften i osten. Det rostade brödet är neutralt, väljer man däremot att steka det i smör bör man se till att ha ett vin med bra frukt, eventuellt med lite restsötma, för att återspegla fetman och rondören som smöret ger. Några viner som är värda att prova på årets kräftskiva är följande tre som kommer från Spanien, Nya Zeeland och Frankrike.

Jarana Fino Sherry, Emilio Lustau; Jerez, Spanien (no 8241) är en ljus mycket frisk och torr sherry med en liten nötighet i både smak och doft. En medellång eftersmak ger god harmoni med kräftorna. Vinet är gjort på druvorna Moscatel och Palomino. Servera den lätt kyld, ca 14ºC. Priset är 64 kronor för 375 ml.

1999 Stoneleigh Sauvignon Blanc, Corbans; Marlborough, Nya Zeeland (no 6311) är ett torrt, medelfylligt vitt vin med en frisk syra. Vinet har en tydlig fruktighet med inslag av gröna äpplen, krusbär och grapefrukt i både doft och smak samt en medellång eftersmak. Passar bra för den som föredrar smörstekt toast. Servera vinet vid en temperatur av 12º Celsius. Priset är 94 kronor.

1999 Muscadet Sévre et Maine Sur Lie, Cadais Père et Fils; Loire, Frankrike (no 2294) är ett torrt, lätt och mycket friskt vitt vin gjort på druvan muscadet. Vinet har en mineralig ton samt inslag av citrus i doft och smak. Vinet är lagrat på sin jästfällning vilket ger en syra som upplevs som nästan spritsig. Man serverar det traditionellt till ostron men det gör sig lika bra på svensk skiva. Servera vinet väl kylt vid en temperatur av 8ºC. Priset är 72 kronor.

Andreas Kjörling, Sommelier
Bild http://www.algonet.se