HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Whiskyskolan del fyra – Whisky i världen

Klicka på pilen för att läsa mer

Det är inte bara i Skottland som bra whisky görs utan även på många andras ställen i världen. Irland, som är whiskyns hemland lika mycket som Skottland är givetvis ett av dem, men även Kanada, Japan och snart till och med Sverige. Gemensamt har de alla att single malt alltid är gjort på 100 % korn.

Den Irländska whiskyn skiljer sig smakmässigt på många sätt från den skotska whiskyn. En av de främsta orsakerna är att den Irländska whiskyn destilleras tre gånger, s.k. trippel-destillering, vilket gör whiskyn lättare och elegantare. En annan avgörande skillnad är att malten till den irländska malten torkas med värme från röken i stället för direkt av röken vilket gör att malten inte tar smak. Sedan ett par är tillbaka finns dock en rökig irländsk whisky på marknaden. Ett bra exempel på en bra Irländsk whiskey är Jameson.

Kanada
Likt USA tillverkar Kanada whiskey, men i huvudsak blended whiskey. De råvaror som vanligtvis används är korn, råg majs och vete. Whiskeyn destilleras i huvudsak i sk kolonnpannor vilka är effektivare än potstills, men med sämre resultat. Man kallar ofta spriten för industriell sprit. Kanadas whiskyhistoria började likt den amerikanska med nybyggarna i slutet av 1700-talet. Inom kort fanns närmare 200 destillerier, där ibland verksamheter drivna av Hiram Walker och Joseph Seagram. Båda två välkända namn idag.

Japan
I Japan tog whiskyindustrin fart efter andra världskriget. Större delen konsumeras lokalt och endast en liten del av den japanska produktionen exporteras i dag. Med kontroll över två tredjedelar av den japanska whiskymarknaden är Suntory den största aktören på marknaden. Malten som används har en skotsk prägel och whiskyn håller god kvalitet. Vanligt är att whiskyn är blended, ibland med skotsk whisky.

Sverige
Svensk whisky är en sanning med modifikation eftersom det inte i dagsläget finns någon som är helt svensk på marknaden. Det närmaste man kommer idag är Black Ribbon 10 years som är en skotsk vatted malt, blandad av Folke Andersson på Vin & Sprit. Men ljusare tider stundar. 1999 såg de första destillade dropparna dagens ljus hos Mackmyra svensk Whisky AB. Så var det i en mycket småskalig försöksverksamhet som nu har expanderat och börja t tillverka whisky i större skala. Alltjämnt dröjer det dock ett par år innan vi ser den på Systembolaget eftersom dropparna kräver lång lagring. För den som vill veta mer går det bra att klicka in sig på www.mackmyra.se där företaget och dess verksamhet presenteras.

Njut Ditt destillat rätt!

All whisky av bättre kvalitet bör drickas i tulpanglas med en skvätt vatten i. Dels därför att många av de smaker som finns i whiskyn inte är vattenlösliga. Späder man då ut whiskyn något kommer dessa aromer till sin rätt. Tulpanglaset koncentrerar de frigjorda aromerna. Den andra anledningen är att 40 % alkohol eller mer bedövar smaklökarna skoningslöst.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier, Kjörlings Dryckeskonsult
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Tack till Örjan Westerlund, Lucubro