HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Världens bästa vodka

Klicka på pilen för att läsa mer

Varje år koras världens bästa vin- och spritdrycker vid den International Wine and Spirit Competition (IWSC) i England. För andra året i rad har den svenska vodkan, Renat, tagit hem guldmedaljen och titeln best in class i kategorin vodka.

I Sverige har vi druckit Renat sedan 1800-talet. Det är en av landets mest klassiska drycker och har artikelnummer 1 på Systembolaget. På senare år har Renat fått genomslag även i internationella finsmakarkretsar. Framgångarna i IWSC är ett stort erkännande – tävlingen rankas som den allra främsta för sprittillverkare på den internationella arenan.

Renat fick juryomdömet ”mjukt mogen smak, rund och ren, med en lätt kornig avslutning”.

– Priserna i IWSC visar att Renat är en dryck i världsklass. Konkurrensen i kategorin är stenhård med ett sextiotal tävlande vodkor från hela världen. Jag tror att aromen av frisk och ren vetevodka samt den mjuka och runda munkänslan, med total avsaknad av den brännande känslan, är det som gett Renat sin välförtjänta medalj, säger Jeanette Stenberg, produktchef på V&S Distillers.

The International Wine and Spirit Competition grundades 1969. Syftet med tävlingen är att främja kvalitet och utveckling av världens bästa viner, spritdrycker och likörer. I tävlingsjuryn sitter världens främsta vin- och spritkännare, som blindtestar de tävlande produkterna. För mer information om International Wine and Spirit Competition: www.iwsc.net

Historia om Renat
Renat har sitt ursprung hos den svenska brännvinskungen L.O. Smith, som introducerade Sveriges första finkelfria vodka 1877 – ”Tiodubbelt renadt bränvin”. Idag tillverkas Renat av höstvete från Västergötland, fortfarande med kontinuerlig destillation. Renat är – i mångas ögon – den svenska nationalvodkan som idag är lika självklar i det svenska hemmet som sillen och knäckebrödet.

Av Magnus Bergquist
Källa: V&S
Bild: V&S