HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

En lektion i Ek

Klicka på pilen för att läsa mer

Eken är ett mycket hårt och vattentätt träslag som lämpar sig för lagring av vätska. Det finns ett hundratal olika eksorter, men de kan delas in i två kategorier, röd ek och vit ek. De tillhör alla den botaniska familjen Quercus. Den röda eken är porös och kan därför inte användas till ekfat. För vinlagring kan man dela in eksorterna i tre olika kategorier, två europeiska och en amerikansk. Ekens fibrer går från mitten av trädet ut till kanten, till skillnad från andra träd vars fibrer är runda och kan ses som s.k. årsringar. Eken innehåller ämnet tylos som gör trät tätt. Den amerikanska eken innehåller mer tylos än de europeiska ekarna. Den kan därför klyvas oberoende av fibrerna till skillnad från de europeiska. Med anledning av detta får man ut mer trä av de amerikanska ekarna.

Amerikansk ek (Quercus Alba)
Den amerikanska eken växer i större delen av östra Nordamerika. Eftersom eken kan klyvas oberoende av fibrer blir smaken mer distinkt och passar därför till kraftigare viner. Ekfaten exporteras till länder som Spanien, Australien som producerar viner med mycket kraft. (Rioja, Australien Shiraz) Även varma länder som odlar Cabernet Sauvignon använder sig av amerikansk ek. T.ex. i Sydamerika.

Europeisk ek (Quercus Robur / Quercus Sessiliflora)
Den europeiska eken växer över hela kontinenten. QR är mer tålig än QS och därmed också vanligare. Det förekommer även många hybrider mellan dessa två. Även om baltisk och slovensk ek var den mest uppskattade under 1800-talet är det numer den franska som utgör standard. Det område i frankrike som bedööms som det främst är Limousin. Det finns en mängd olika ekproducerande områden i frankrike men ingen AOC, dvs ursprungsskydd.

Ekchips
Till sist bör nämnas att man i nya världen, bl a i Australien använder sig av sk ekcips som man häller i en ståltank innehållande vin. Vinet får ekkaraktär men inte av samma elegans som från ett ekfat. Kostnaden för ekchips är dock endast en tiondel av ekfatets.

Ekfat
Ett ekfat för vin rymmer vanigtvis 225 liter och kallas barrique. Innan ståltanken blev etablerad i vinvärlden jästes vinet på stora öppna ekfat som rymmer ca 800 liter eller mer. Jäsning i ekfat ger viner som är kraftiga och mycket kärva som unga. De kräver lång lagring samt en hög kvalitet på druvorna för att ge bra resultat. Ett sådant exempel är det portugisiska vinet från Dourodalen som heter Barca Vehla.

text :Andreas Kjörling
Sommelier
Bild: Anna-Lena Anderberg