HEM

Chardonnay

Chardonnay är en väldigt populär och lättodlad druva. Den anpassar sig enkelt till olika klimat, fungerar att blanda med andra druvor och gör sig fint för ekfatslagring. Tack vare dessa egenskaper är Chardonnay en av de vanligaste druvorna för att tillverka torra, vita viner som är uppskattade världen över. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Chardonnayviner

Chardonnay – världens mest planterade vitvinsdruva

Man tror att Chardonnaydruvan är en korsning av Pinotdruvor och en druvsort som kallas för Gouais Blanc. Enligt historien tog romarna med sig Gouaisdruvan från Kroatien och korsade den med Pinot, som på den tiden odlades av den franska adeln. Korsningen ska därefter ha skapat ett antal hybrider som sedan blev den Chardonnaydruva vi är vana vid idag.

Chardonnay är en väldigt populär och lättodlad druva. Den anpassar sig enkelt till olika klimat, fungerar att blanda med andra druvor och gör sig fint för ekfatslagring. Tack vare dessa egenskaper är Chardonnay en av de vanligaste druvorna för att tillverka torra, vita viner som är uppskattade världen över.

Chardonnay – en druva med många egenskaper

Chardonnays hemland är Frankrike och de finaste vinerna av denna druva kommer från Bourgogne och dess underdistrikt Côte de Beaune, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Meursault och Chablis.

I Chablis svala klimat lagrar man oftast Chardonnay utan ekfat. Det gör vinet friskt med smak av äpplen, citrus och mineral. I Côte de Beaune, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet och Meursault är fatjäsning och fatlagring snarare regel än undantag, vilket gör vinerna från dessa delar friska och fylliga med typiska rostade fataromer.

Chardonnay odlas inte enbart i Frankrike utan i de flesta vinländer, bland annat Australien och USA. Där är fruktigheten ofta tropisk samtidigt som vinerna är fylliga med eldiga och tydliga fatkaraktärer.

chardonnay

Mat som passar bra ihop med Chardonnay

Det finns flera olika råvaror som passar utmärkt tillsammans med ett glas kallt Chardonnayvin. Bland dessa hittar vi skaldjur, fläsk, lätta och krämiga såser samt rökta ostar som Gouda. En bra regel att hålla sig till är att grillade eller smörstekta fiskrätter samt ostar passar bättre till ett fylligare Chardonnayvin, gärna med fatkaraktär. Serverar du ren fisk, exempelvis ångkokt torsk eller skaldjur som hummer fungerar detta fint till ett friskt och fruktigt Chardonnay utan fattoner.


Fakta om Chardonnay

  • Odlas: I de flesta vinländer, främst Frankrike, USA och Australien.
  • Kända områden: Bourgogne och Champagne (Frankrike), Carneros i Kalifornien (USA) och Adelaide Hills (Australien).
  • Smak: Relativt fyllig med viss syra. Smörig, viss eldighet, nötig med mycket fruktiga smaker så som gult äpple, ananas och stjärnfrukt.
  • Serveringstemperatur: 6-10 grader.
  • Passar till: Grillade fisk- och kötträtter samt ost till ett fylligare Chardonnayvin med ekfatskaraktär. Till en friskare och fruktigare chardonnay passar fisk och skaldjur.
  • Synonymer: Morillon (Österrike), Obaideh (Libanon), Weisser Clevner (Tyskland).