HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Snabbt, enkelt, festligt och läckert

Klicka på pilen för att läsa mer

En av dagens största folksamlingar fann vi vid stora scenen strax efter lunch. Det var den omåttligt populära Tina Nordström som lagade risotto och majskyckling för fyra.

Allt om Mats Håkan Larsson fanns på plats på stora scenen för att se hur känd-från-TV-kocken Tinda Nordström egentligen bär sig åt. Uppdraget var att på drygt en halvtimme åstadkomma en maträtt som är snabb, enkel, festlig och läcker. Vilket hon givetvis klarade med bravur.

– Du är ju känd för att använda mycket smör i maten. Det är nästan så man kan misstänka att du blir sponsrad av Arla, inledde Håkan och fick ett snabbt svar på tal.

– Nej, skulle jag vara sponsrad skulle det självklart vara av Skånemejerierna.

Ingen kan ha undgått Tinas sydsvenska dialekt, och de rappa, spontana kommentarerna lockade till många skratt. Det är en underdrift att kalla Tina Nordström för ett av mässans stora dragplåster.

– Börja med att fräsa charlottenlök, som ni sedan blandar med avoriris. Ett ris som passar perfekt för risotto.

Samtidigt som lök och ris låg och svettades med buljong, plockade Tina fram majskycklingfiléer med skinn. Under skinnet stoppade hon sedan in bladpersilja och vitlök.

– Jag brukar uppmana folk att inte vara slavar under ett recept. Gillar man inte en ingrediens som anges är det bara att hoppa över den.

Tinas kökskarriär startade i disken, fick vi veta medan maten tillagades. Sedan övergick hon till kaffeservering i sällskap med brorsan. Där blev den sockersöta Tina, iklädd ett ryschigt förkläde, överlägsen vinnare i jakten på mesta dricksen.

– I en riktig risotto ska man känna kornen och ett visst tuggmotstånd, så det är viktigt att inte överarbeta ingredienserna. Rör i riset hela tiden, uppmanade hon oss och började samtidigt fräsa kycklingen i en stekpanna.

Den snabbfrästa kycklingen placerades på en plåt och skjutsades in i ugnen de återstående minuterna. Till rätten skulle det serveras en svampsallad, vilken snabbt blandades till i en kastrull.

– Ett tips om ni någon gång råkar överkrydda maten och vill dämpa hettan, är att använda lite socker eller honung. Det brukar kunna rädda rätter som kan kännas ”misslyckade” vid en provsmakning. Var inte rädda för att testa er fram när det gäller smaker.

När det gått en halvtimme drygt började risottorätten bli klar. Fyra frivilliga mässbesökare, med koppling till dagens namn; Mårten, fick äran att prova det som Tina trollat fram på scenen. De såg mycket nöjda och belåtna ut.

Text: Marie Arpnäs