HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Kvalitetsmärkning av australiensiska viner

Klicka på pilen för att läsa mer

Från att ha varit ökänt som vinland i flertalet år har de australiensiska vinernas kvalitet förbättrats avsevärt. Idag görs många riktigt bra viner här. En del i det digra utvecklingsarbete som skett är införseln av ett klassificeringssystem.

I Australien använder man sig av Geografical Indications:
Geografical Indications, GI, är motsvarigheten till appellationerna i Europa och används för att klassificera viner. GI är en officiell beskrivning av en vin zon, region eller underregion. GI klassificeringen används för att namnskydda viner som odlats i en specifik region så att konsumenten kan vara säker på att vinet verkligen kommer från den region som står på etiketten, precis som exempelvis Bordeaux eller Rioja. Klassificeringen har används sedan 1993. GIC är det organ som beslutar om vilka regioner som ska få statusen GI. I sin beslutsprocess tar de hänsyn till följande faktorer:
Historia (generell, druvodling och vinproduktion)
Geografi
Klimat
Skördedatum
Dränering
Vattentillgång
Utveckling
Traditionellt nyttjande av område och namn.
Australien har runt 100 godkända GI-klassade områden.

Vad står på etiketten?
På etiketten till australiensiska viner står namnet på vinet, namnet på druvan (t ex Shiraz), årgång, GI (t ex Barossa Valley), volym, alkoholprocent, hållbarhet, adress till producenten och ursprungsland (Australien). Om vinet är gjort på en blandning av två druvor står den druva som överväger först, exempelvis Shiraz-Cabernet Sauvignon om vinet innehåller mest Shiraz. Titta också efter beteckningar som:
Bin (följs av ett nummer) Betyder att vinet är av en bättre kvalitet från en utvald cuvée.
CasksBag in box som innehåller bordsvin.
Flagons Tvålitersflaskor med något högre kvalitet än Casks.
Medal winners Viner som vunnit medalj vid de olika delstaternas vinshower (fungerar som klassificeringar).
Show/Show Reserve Viner som vunnit priser (en bra garanti för kvalitet),

Vilka regioner är bra?
Vinframställningen i Australien sträcker sig över hela landet men den största delen av produktionen är koncentrerad till delstaterna New South Wales, Victoria, South Australia och Western Australia.
New South Wales Hunter Valley är det mest kända distriktet i New South Wales. Ligger norr om Sydney. Lower Hunter Valley Underregion i Hunter Valley vars viner länge hade dåligt rykte. Idag framställs dock viner av bättre kvalitet här. Några kända producenter med bättre viner är Lindemans och Rothbury Estate. Upper Hunter Valley anses vara den bättre delen av Hunter Valley på grund av sitt svalare klimat som är mer gynnsamt för Chardonnay och Semillon. Mudgee ligger väster om Hunter Valley och har ett svalare klimat, vilket sägs ge en bättre balans mellan sötma och syra. Här tillverkas bra viner på både Cabernet Sauvigon, Shitaz, Pinot Noir, Chardonnay, Semillon och Marsanne. Cowra är ett litet distrikt sydväst om Mudgee där Rothbury tillverkar sin utmärkta Cowra Chardonnay. Riverina Ligger i inlandet och är beroende av konstbevattning. De Bortoli är regionens största producent och är internationellt erkänd för sin enastående Semillon.
Victoria Ligger i södra Australien och har ett mycket skiftande klimat, hett och torrt i norr och fuktigt kustklimat i söder. I Goulbyrn Valley är mest känt för vingården Chateau Tahbilk, vilken producerar högkvalitativa och lagringsdugliga viner enligt fransk tradition av Cabernet Sauvignon, Shiraz och Marsanne. Ett annat kvalitetsdistrikt är Pyrenees med flertalet prisbelönta viner från Chateau Remy och de kraftfulla Cabernet Sauvignonerna från Taltarni. Yarra Valley är det äldsta vindistriktet i Victoria. Här finns kvalitetsvingårdarna Yarra Yering oc vinskribenten James Hallidays Coldstream Hills. Andra distrikt i regionen är Rutherglen och Sunraysia.
South Australia Här produceras cirka 60 procent av landets vin. Barossa Valley är regionens äldsta och mest betydande distrikt. Här framställs mycket bra kraftiga rödviner och lätta och eleganta till fylliga vita viner. Andra bra distrikt i regionen är Adelaide Hills, Mc Laren Vale och Coonawarra. I övrigt finns distrikten Coonawarra, Padthaway och Riverland i regionen.
Western Australia Är beläget i sydvästra hörnet av landet. Har under de senaste decennierna åstadkommit en enorm kvalitetshöjning. Det lilla distriktet Margaret River räknas idag som ett av landets främsta vindistrikt med ytterst kvalitetsmedvetna odlare. Förutom Margaret River finns även Swan Valley i regionen, vilken dock inte står för någon högre kvalitetsproduktion.

Vilka årgångar ska jag leta efter?
Spelar inte så stor roll eftersom man blandad mycket men för de bättre vinerna är det viktigare. Södra Australien är 1998 och 1996 absoluta toppårgångar – ger röda kvalitetsviner särskilt 1998 ohyggligt bra år. 1999 var även bra men inte i nivå med 1998. Lagringsviner från Australien är alltid röda. Undantaget Riesling från Clare Valley, torra Semillonviner från Hunter Valley, där är årgångarna viktigare eftersom de kan lagras. Penfolds Granges Shiraz 1990 blev 1995 vald till Årets Vin av Wine Spectator och är därmed ett av de bästa vinerna i världen. Inte dåligt för ett ganska nytt vinland som Australien!

Hur gör jag om jag vill hitta ett prisvärt vin?
Mest prisvärda är de röda vinerna som är gjorda på en blandning av Cabernet Sauvignon och Shiraz. Blandningen skapar en bra balans vilken man inte hittar i viner på samma prisnivå gjorda på endast en av dessa druvor. Dessa viner ska drickas unga. Även de australiensiska dessertvinerna är mycket prisvärda och håller en mycket hög kvalitet i klass med Portugals portviner. Priserna är dock mycket lägre. Muscatvinerna är exempel på riktiga vita fyndviner från denna kontinent som annars mest är kända för sin Chardonnay, även denna går att göra fynd på men de bättre varianterna är lite dyrare. Vill man komma billigare undan ska man leta efter blandningar av Chardonnay och Sémillon.

Text: Jenny Sandström
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Källor:
Jay Andersson, Australian Wine Bureau
www.awbc.com.au
Sommelier Jörgen Lindström, Vinifera Konsult
Munkskänkarnas Vinbok, Forum Förlag, Författare: Catarina Hiort af Ornäs.

Mer information och årgångstabeller hittar du bl a på:
www.decanter.com
www.winespectator.com