HEM

Korkskruven – en kär ägodel

Klicka på pilen för att läsa mer

Korkskruvar finns i nästan lika många utföranden som det finns viner. Alla har sin favorit. Korkskruvens historia sträcker sig tillbaka till 1600- talet då användandet av glasflaskan blev mer vedertaget. Vanligt var då att korkskruvarna gjordes i silver. Än idag är principen dock densamma, en spiral som skruvas ner i korken för att sedan dras ur.

Eftersom det inte fanns några standardmått för de handblåsta glasflaskorna på 1600- talet behövdes ett material som kunde anpassa sig till insidan av flaskhalsen. Det man fann mest lämpligt var barken från korkeken. Eftersom korken sväller i flaskhalsen formar den sig och sluter tätt. Troligen är korkskruven en engelsk uppfinning från början, eftersom man där redan på 1600- talet hade en tradition av öl och cider. På de tunnor där dessa förvarades fanns ett hål för att tappa i och ur. Hålet förseglades med plugg som sedan drogs ur med ett spiralliknande verktyg. Steget till korkskruv var inte långt därifrån. De tidiga korkskruvarna bestod av ett handtag med en spiral, liknande de enklaste korkskruvarna vi har idag.

Dagens korkskruvar
Eftersom storleken på korken under årens lopp har förändras har även måtten på den optimala spiralen gjort det. Spiralen på en korkskruv idag bör vara ca 8 mm i sin diameter och ca 50 mm lång. En av de vanligaste korkskruvarna idag är Screwpull, en amerikansk uppfinning som bygger på hävstångsprincipen. När man skruvar i spiralen trycks två armar upp. När dessa sedan trycks tillbaka dras korken ur. En mer praktisk variant av den är den s.k. hovmästaröppnaren som endast har en arm. En hälla sätts till flaskans hals när spiralen är i dragen. Med hjälp av den hävstång handtaget utgör dras korken sedan ur. Den senare finns även i ett tvåstegs-utförande. Hällan är då i två steg vilket betyder att korken kan dras mer vertikalt. Sedan ett par år tillbaka finner man även korkskruvar med teflonbeläggning. Dessa kan varmt rekommenderas då teflonet gör att spiralen med lätthet kan dras ner i korken. Går det för trögt är nämligen risken att korken trasas sönder. En bra kniv på öppnaren är även viktigt. Är kniven vass drar man inte sönder det folie som sitter runt flaskans hals utan skär snyggt och prydligt av det under flaskans huvud.

De elektriska
Elektriska korkskruvar finns i en mängd storlekar och utföranden. Sitter korken väldigt hårt kan en elektrisk korkskruv vara bra. Ingen av dessa erbjuder dock samma precision som en manuell hovmästaröppnare gör.

Korkskruvens Rolls Royce
Den mest eleganta av alla korkskruvar tillverkas i Frankrike i en liten by som heter La Guiole. Detta är även namnet på fabrikatet. Korkskruvarna som alla är av hovmästarmodell görs för hand. Spiralen, hällan och kniven är vanligtvis i rostfritt stål. Handtaget har inläggningar av krom, sten, eller olika träslag som t ex valnöt, olivträ eller ceder. Är man villig att betala 800 kronor eller mer får man en vinöppnare med livstidsgaranti. Ett måste för alla vinälskare med aktning.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam