HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Den goda Cigarren

Klicka på pilen för att läsa mer

En djungel av olika storlekar och namn finns bland alla cigarrer. Dessvärre finns inga gemensamma mått eller standardmått. Alla olika fabrikat har egna namn och storlekar. Namnen på cigarrstorlekarna kan vara de samma även om måtten varierar eftersom det är olika fabrikat. Vilken cigarr ska man välja och vad är lämpigt att dricka till? När man väl har bestämt sig är det viktigt att man köper en cigarr av god kvalitet och hälsa.

Bara på Kuba finner man 69 olika cigarrstorlekar. Storleken på en cigarr anges i längd och gördelmått. Gördelmåttet är baserat på cigarrens diameter. Diametern beräknas på en tum delat på 64. En cigarr som har gördelmåttet 49 motsvarar då 49/64-dels tum, vilket är detsamma som 19 mm. Endast ett fåtal cigarrer med gördelmåttet 64 tillverkas, dess har en diameter på hela 25,4 mm vilket är detsamma som en tum.

Vad har storleken för betydelse?
En lång cigarr tar längre tid att röka. Är cigarren 150 mm lång bör det ta ca 45 minuter att röka den. En tjock cigarr är mildare och mer aromatisk än en smal som är starkare. Många tror att en tjock cigarr är starkare, men röken koncentreras mer och blir varmare i en smal cigarr, vilket gör den starkare. Ofta röker man cigarren som en avlutning på måltiden. Lämpligt är då att låta måltiden styra valet av cigarr. Efter en lätt måltid är det mer lämpligt med en mild, något lättare cigarr för att inte förstöra behållningen av matens smakupplevelser. Likaså om man väljer att röka till eftermiddagskaffet, så finns det ju inget som matchar en alltför smakrik cigarr. Har man däremot ätit en kraftig middag och avslutar den med en avec är det många som uppskattar en kraftig och fyllig cigarr. Ett par glas vin under middagens gång hjälper till att trubba av sinnena, det kan då vara gott med en cigarr som smakar lite extra.

Välj rätt cigarr
Få saker kan förstöra sinnesfriden lika mycket som en cigarr av dålig kvalitet. När man köper sina cigarrer bör man vända sig till en seriös tobakshandlare. Cigarrerna bör helst förvaras i s.k. kabinettskåp eller i särskilda rum i butiken. Täckbladet på cigarren ska ha en jämn färg och en frisk lyster. Ju mörkare täckbladet är desto fylligare är cigarren. När man känner på cigarren ska den ha en bra spänst, något mjukare än en vinkork. Detta tyder på att cigarren inte är för torr. Har man en humidor hemma är det att rekommendera att köpa cigarrerna lådvis, då man på så sätt lättare kan förvissa sig om en jämn kvalitet. Eftersom alla cigarrer sorteras efter färg och utseende bör cigarrerna i en låda ha samma nyans. Har de inte det bör man välja en annan låda. Cigarren ska ge ifrån sig en god doft, då detta tyder på att den även har en god smak.

Cigarr och dryck
En vällagrad dryck till cigarren är en sann njutning. När man väljer calvados, cognac, whisky eller något annat destillat bör man se till att det blir en lyckad kombination. En vällagrad dryck är mildare än en ung. En något mildare cigarr är då på sin plats. Väljer man att dricka en rökig single malt whisky bör man välja en cigarr som klarar av att möta rökigheten i drycken. I fylliga cigarrer kan man ibland finna aromer av mörk choklad. Varför inte spä på denna upplevelse med lite mörk choklad vid sidan av. Även till både cognac och calvados är chokladen ett bra komplement. Dricker man bara kaffe eller ett glas vin gäller samma principer. Starkt kaffe behöver en kraftig cigarr och likaså med vinet.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam