HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Svenska Rhône Challenge avgjord

Klicka på pilen för att läsa mer

Tre finalister möttes måndagen den 2 april i en spännande final på Berns Salonger. Tävlingen innefattade tre moment på samanlagt 15 minuter. Efter att de tre tävlande visat sina bästa sidor följde 30 minuter av nervös väntan och därefter juryn beslut.

Tävlade gjorde Niclas Wärenfeldt från Malmö Sommelierutbildning, Anders Larsson från Vinkällan samt undertecknad som representerade Restaurangakademien. Martin Ström från Grythyttans Restauranghögskola kunde på grund av sjukdom tyvärr inte delta. De tre momenten som tävlingen innefattade var öppning och servering av en butelj Rhônevin, en muntlig fråga samt att metodiskt prova två viner. Den muntliga frågan löd: Jag har av en god vän fått en låda vin med tre buteljer vardera från fyra olika områden i Rhônedalen. Vinerna är Côte Rôtie, Hermitage, Vaqueras samt Châteauneuf-du-Pape. De är alla röda viner från samma producent samt av årgång 1997. När och i vilken ordning bör jag dricka dem? Genom att motivera sina svar fick de tävlande ge prov på bredden av sina kunskaper i området.

Restaurangakademien representerar i frankrike
Efter juryns överläggande följde prisutdelning där undertecknad korades till vinnare och Malmö Sommelierutbildnings Niclas Wärnström tog andra platsen. Detta innebär att Restaurangakademien ännu en gång får representera Sverige i den andra omgången av Rhônechallange. Förra årets representant Christian Havervall nådde då en tredjeplats. Tillsammans möts finalister från sju länder när tävlingen avgörs den 14 maj i Avignon i södra Rhônedalen. Syftet med tävlingen som riktar sig till sommelierstuderande är att främja yrket och sprida kunskap bland blivande sommelierer. Den svenska juryn bestod av Svenska sommeliermästaren Andreas Larsson, Bengt-Göran Kronstam, ordförande i Svenska vinskribenters förening samt Johan Edström från Philipsson & Söderberg. Sponsrade med vackra priser i form av vinglas och karaff gjorde Arc International.

Middag med Rhôneviner
Efter tävlingen bjöds det på middag med bl.a. de viner som de tävlande provade blint inför juryn. För den som vill prova dem där hemma finns de att inhandla på systembolaget.

Vaqueras Cuvée du Président 1998; Cave de Vaqueras (2817) är ett medelfylligt rött vin med frisk syra och inslag av röda bär. Det gör sig bra med rött kött eller fågel som t ex anka. Vinet görs på bl a druvan grenache som odlas i hela södra Rhônedalen. Priset är 99,00 kronor.

Hermitage Gambert de Loche 1997; Cave de Tain l’Hermitage (2828) är ett fylligt rött vin med mognadstoner och inslag av ek och kaffe. Vinet är utmärkt att dricka nu men kan sparas några år ytterligare. Servera gärna viltkött som ren eller älg till. Vinet kostar 319,00 kronor, vilket kan tyckas högt. Men man ska minnas att det kommer från ett mycket litet område i Rhônedalen med höga krav på kvalitet.

Andreas Kjörling
Sommelier

Fotnot: Undertecknad var sommelierstuderande vid tidpunkten för anmälan.