HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Snobbism

Klicka på pilen för att läsa mer

Den som kan någonting om alkohol iklär sig gärna rollen av att också kunna någonting om det goda livet.

Som om den som upptäckt och kan beskriva de subtila nyanserna i ett vin, också bör förstå dessa nyanser i snart när allt som luktar snobbism.

Den som har haft turen i livet att få smutta champagne mer än en gång, brukar inte sällan yvas över hur mycket och ofta denne dricker dessas dyra bubblor.

Samma sak med den som förstår att skilja på whisky och whiskey – som fått smak för single malt istället för blended.

Det finns ölsnobbism, och vinsnobbism. Kaviar och gåslever. Bara det är dyrt finns de alltid de som vill göra sken av att förstå sig på. Underförstått att de så väl smakat det goda här i livet, att de har svårt att förstå att folk dricker moussernade viner, äter stenbitsrom eller spiller vin från en låda.

Det går lätt att förstå varför HC Andresen skrev ”Kejsarens nya kläder”.

Visserligen behövs det nerdar i vår tid av mainstream. Människor som vågar visa att de totalt snöar in på ibland ovidkommande detaljer. Var och en är som bekant salig på sitt sätt.

Den som tar sig själv på allt för stort allvar kan uppfattas som säregen. Vilket kan vara både bra och dåligt, lite beroende på vem som tillfrågas.

Om syftet med snobbism är att distansera sig och göra sig själv för mer – då är det en relativt lyckad metod. Men om syftet är att missionera för en uppfattning. Om personen vill få fler att tycka likadant. Då blir snobbismen ett hinder.

Jämför dessa två exempel: champagneconnoisseuren som berättar för publiken att han minsann använder vanligt moussernade vin endast till att tvätta händerna i.

Eller, the Master Blender of Whisky, som mycket väl vet att hans fina whisky inte bör drickas kylt av iskuber. Men som ändå säger att ”om du vill ha is i din whisky, så ska du ha det. Bara det fungerar för dig, och du njuter av det, då är det rätt”.

Det finns en gigantisk skillnad i dessa båda herrars uppfattning om sina ämnen, deras respektive roll som connoisseur, syn på sig själva och deras utveckling som människa.

I fallet med champagnen är det en person som genom mångåriga studier och gedigen kunskap i sitt ämne valt att sätta sig på höga hästar. Medan i det senare är en person som gjort samma resa, men som valt att kliva ner från sin.

Champagneconnoisseuren är en relativt ung och begåvad man som är hungrig efter berömmelse och ära. The Master Blender är en äldre man, som redan fått all cred han kan behöva. Och som därför kan ta det lugnt, kliva ner och möta sin publik.

Av Magnus Bergquist