HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Guld till Piper-Heidsieck Brut

Klicka på pilen för att läsa mer

För många bubbelsxperter är etiketten på flaskan det som avgör valet när det ska bjudas på sprattelvatten. Är märket känt nog – så de som blir bjudna vet vilka dyra droppar som dansar i glasen? Är det ett prestigemärke med som lutar sig mot någon fransk munk? Är det ett yetset märke som väl valda hip-hop artister toppat sina bling bling texter med?

Om det går bra att hoppa över allt vad marknadsaktörerna välvilligt valt att späcka varunamnen med kan man följa vad smakexperterna tyckt i någon välrenomerad test och tävling.

Vid det International Wine Challenge 2006 fick till exempel Piper-Heidsieck Brut en guldmedalj. Och det gör den till den enda standardchampagnen på Systembolaget som förärades en sådan.

För det flesta av oss är champagne en sällanköpsvara. Alla kan inte låta Piper-Heidsieck släcka törsten ständigt och jämt, som Marilyn Monroe gjorde. Nu levde hon kanske ett mer glamoröst liv än gemene man – om man får tro den bild som projicerats av henne.

International Wine Challenge är världens största blindprovning där de mest erfarna vinexperterna årligen bedömer otaliga viner och champagnesorter. Under 2006 provades tusentals viner och fler än 300 champagner från alla champagnehus som hade modet att delta. All champagne bedöms utifrån samma kriterier oberoende av om det är en standardchampagne eller en årgångschampagne.

– Det är otroligt hedrande att få guld i International Wine Challenge. Det visar att vi gör helt rätt som lagrar vår standardchampagne mer än dubbelt så länge som de 15 månader det är lag på. Den brödiga smaken som är så typisk för champagne hinner mogna och utvecklas till en komplex men samtidigt mjuk ton. Piper-Heidsieck är inte bara en champagne av hög kvalitet, den är dessutom mycket prisvärd och kostar endast 249 kronor på Systembolaget. Det är bara att gratulera svenskarna till möjligheten att njuta av en så bra champagne till ett sådant överkomligt pris, säger Runar Björgvinsson, VD, Maxxium Sweden.

Visste du det här om Piper-Heidsieck?
– Piper-Heidsieck är traditionellt den officiella champagnen vid
filmfestivalen i Cannes.

– Uppskattningsvis öppnas en flaska Piper-Heidsieck var 6:e sekund
någonstans i världen. Det innebär att det dricks över 31 500 000 glas Piper-Heidsieck per år.

– Piper-Heidsieck har alltid varit en populär champagne. I början av
1800-talet var champagnehuset officiell leverantör till hela 14 kungliga hov över hela världen.

Av Magnus Bergquist
Källa Starpr