HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Bjud vännerna på bubbel

Klicka på pilen för att läsa mer

Att bjuda hem nära och kära är alltid trevligt. Oavsett om man äter middag eller bara umgås, är ett glas bubbel alltid lika rätt. Champagne är naturligtvis kungen av dem alla, men varför? Finns det några bra alternativ för den som inte vill spendera ett par hundralappar per flaska och vilka är de?

För att ett mousserande vin ska vara riktigt bra krävs en frisk syra. Distriktet Champagne ligger långt norr ut i Frankrike och har ett svalt klimat, där druvorna mognar långsamt. Tillsammans med jordmånen, som består av solid krita, utgör dessa två faktorer grunden till det som ger den friska syra man så gärna vill ha. Druvorna man odlar är Chardonnay, Pinot Meniuer och Pinot Noir. Vid tillverkning av mousserande vin i Champagne låter man vinet jäsa en andra gång på flaska, kolsyran bildas då på rätt ställe från början, vilket också bidrar till att göra Champagne till kungen av bubbel.

Tänkvärda alternativ
Tycker man att Champagne är för dyrt, eller vill prova något annat mousserande vin av annan anledning finns det några saker som är bra att ha i åtanke. Vinet bör vara gjort med traditionella metoder för att få ett balanserat vin med väl integrerade smaker. Det bör också vara gjort av druvor som vuxit under förutsättningar som är så snarlika Champagne som möjligt. Två mousserande viner, ett vitt och ett rosévin, väl värda att prova är dessa:

1996 Rotari Brut, Mezzaconna; DOC Trentino, Italien (no 7567) är ett medelfylligt vitt mousserande vin som är gjort på 90% Chardonnay och Pinot Nero (Pinot Noir). Citrus och mineral återfinnes i både doft och smak tillsammans med en fin brödighet och en frisk syra. Vinet, som är gjort med traditionell champagnemetod, bör serveras vid en temperatur av 8º-10º Celsius som apertif eller till skaldjur. Priset är 96 kronor.

Prince Alexandre Rosé Brut, Cave de Vignerons de Saumur; Crémant de Loire, Frankrike (no 7777) är ett mousserande lätt rosévin gjort på den röda druvan Cabernet Franc. Det har en frisk syra och en lätt bärighet med inslag av hallon och jordgubbe i både doft och smak. Den kalkrika jorden i Loire ger ett mycket trevligt vin lämpat som apertif. Servera vinet vid en temperatur av 8º-10º Celsius. Priset är 85 kronor.

Louis Roederer Brut Premier, Louis Roederer; Champagne, Frankrike (no 7602) är en medelfyllig champagne gjord på alla tre druvsorterna. Den har en frisk syra och en balanserad fruktighet med inslag av äpplen och citrus i både doft och smak. Servera den vid en temperatur av 8º-10º Celsius som apertif eller till färska skaldjur. Priset är 269 kronor

1990 Dom Ruinart Blanc de Blancs, Ruinart; Champagne, Frankrike (no 7635) är en mycket elegant champagne gjord på endast Chardonnay. Trots elva års ålder är den ung och mycket frisk. Vinet är medelfylligt med inslag av gröna äpplen, citrus och choklad. En lång eftersmak gör denna champagne till en riktig njutning. Den går även att lägga i källaren för lagring ytterligare fem år eller mer. Servera vinet till färska skaldjur eller som apertif vid en temperatur av 8º-10º Celsius. Priset är 650 kronor.

Andreas Kjörling, Sommelier