HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Whisky på museum

Klicka på pilen för att läsa mer

Under våren och sommaren visar Vin & Sprithistoriska muséet en whiskyutställning väl värd ett besök. Där ges möjlighet till att läsa, titta, dofta och smaka. Utställningen som på ett pedagogiskt vis ger en god inblick i whiskyns underbara värld riktar sig till såväl kunniga som noviser. Utställningen behandlar inte bara skotsk malt och blended whisky utan även kanadensisk och irländsk. Bourbon och ryewhisky har även de en självklar plats.

När invigningen gick av stapeln fanns ett 100-tal inbjudna gäster närvarade, alla fyllda av förväntan. Angela Forsgren D’Orazi och Folke Andersson var två av hedersgästerna som fanns på plats. Efter välkomsttal bjöds det på provsmakning och tilltugg. De gäster vinguiden talade med var helt eniga om att utställningen är mycket lyckad. Alla de som inte var inbjudna hälsas varmt välkomna från och med 1 mars.

Att uppleva
Besökaren erbjuds att dofta i en s.k. doftorgel på de olika komponenterna i både en blended och en single malt whisky. De olika dofterna är schematiskt presenterade i respektive sort. Detta ger en bra inblick i hur whiskyns karaktär är uppbyggd. Det ger även goda grundförutsättningar för kommande provningar. Olika typer av maltsorter finns tillgängliga för provsmakning. Man erbjuds att smaka rökig och icke rökig malt. Dessutom finns från svenska Mackmyradestilleriet enrisrökt malt och granrisrökt malt att doftas och smaka på.

Svensk whisky förr och nu
Den första svensktillverkade whiskysorterna var Skeppets Whisky som destillerades av Vin & Sprit på 60-talet. Upphovet till tillverkningen var att stävja den brist som fanns efter andra världskriget. Man menade att en inhemsk whisky skulle minska efterfrågan av skotsk och därmed hålla nere priserna. På grund av stora problem vid tillverkningen fick whiskyn otrevliga bismaker. Tillverkningen las ner 1970. Bland de nutida märks främst Black Ribbon som är en s.k. vatted malt, det vill säga en blandning av olika sorters single malt. Whiskyn blandas av Folke Andersson på Vin & Sprit. I Sandviken utanför Gävle tillverkas Mackmyra Whisky som idag är den enda helt svenska. De olika destillaten som ska blandas lagras ännu på ekfat varför inga flaskor finns på marknaden ännu.

När, Var, hur ?
Whiskyutställningen finns att beskåda under hela våren och sommaren på Vin & Sprithistoriska museet som är beläget på Dalagatan 100 i Stockholm. Entréavgiften för vuxna är endast två tjugolappar. Museets håller under månaderna mars till maj öppet måndag till torsdag mellan 10.00 och 21.00. fredag mellan 10.00 och 16.00 samt lördag och söndag mellan 12.00 och 16.00. För öppettider under sommar och höst går det bra att besöka deras hemsida på www.vinosprithistoriska.se

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam
Bild: www.vinosprithistoriska.se