HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Mest Bollinger i världen

Klicka på pilen för att läsa mer

Vi svenskar gillar champagne, och extra mycket skålas det i Bollinger. Förra året var Bollinger Systembolagets näst mest sålda champagne – och numer dricker vi svenskar mest Bollinger per person i hela världen, tätt följda av nyzeeländarna och britterna.

– Det råder ett enormt uppsving för champagne i hela Norden, men Sverige är absolut den största marknaden. Och många gör som James Bond, väljer Bollinger, säger Carin Widoff, produktchef på Arvid Nordquist.
(Om det nu var han och inte filmskaparna som valde. Red. Anm.)

Intresse för god mat och dryck har ökat konstant under de senaste åren och inte minst champagne har blivit en favorit. Sedan Bollinger introducerades på Systembolaget 1993 har försäljningen ökat för varje år. I fjol var Bollinger landets näst mest köpta champagne vilket i sin tur innebär att vi svenskar dricker mest Bollinger per person i hela världen.

– Bollinger tilldelade Sverige en kvot på 100 000 flaskor ur sitt sortiment och alla flaskor såldes. Svenskarna har blivit kvalitetsmedvetna och vet vad vi vill ha, menar Carin Widoff.

Förra året såldes totalt 634 000 flaskor champagne på Systembolaget.

Bollingers rika smak är bland annat resultatet av en hög andel röda pinot noir-druvor, vilket gör att den passar bra som måltidsdryck. Skaldjur och fisk med lätt krämiga såser, kalv eller fågel med lite svamp, möjligheterna är många. Inte minst inför höstens goda råvaror och rätter.

– Att byta ut sitt vinglas mot ett frostat glas champagne kan vara rena hiten vid middagsbordet, och det behöver inte bara vara till fisk och skaldjur, tycker Carin Widoff.

I höst kommer Bollinger igen upp på bioduken, när nya Bondfilmen Casino Royal har premiär. Denna gång faller hans val på en kraftfull La Grande Année 1990.

Av: Magnus bergquist
Källa: Arvid Nordquist