HEM

Årets vinmakare i Australien utsedd

Klicka på pilen för att läsa mer

Den Australiska organisationen Quantas/Australian Gourmet Traveller har utsett Australiens bästa vinmakare 2002. Lycklig och välförtjänt vinnare är Philp Laffer från koncernen Wyndham Orlando som med sitt kvalitetsinriktade arbete gett vinerna från Jacobs Creek en konsekvent förbättring genom åren.

Jacobs Creek och Wyndham Estate är två väletablerade namn i den australiska vinhistorien. Företagen som båda har sin bas i New South Wales har rötter i 1800-talet. Wyndham är den äldsta vinfirman i Australien som i dag är i drift. Orlando Wines blev i slutet av 1800-talet hem för Jacob’s Creek som ursprungligen var en vingård i Barossa Valley i South Australia 1990 slog sig företagen samman och bildade Orlando Wyndham Group. Företaget är idag Australiens största vin och sprit företag.

Juryn motiverar
Vinerna från Wyndham Estate och Jacobs Creek övertygade juryn i sitt val. Kontinuitet och kvalitet är de två viktigaste faktorerna som påverkat juryn. Peter Forrestal, jurymedlem, motiverar: ”Phil Laffer har på ett imponerande sätt fortsatt att hela tiden höja kvaliteten på Jacob’s Creek. Phil Laffer är en seriös, hänsynsfull person, fokuserad och uppfriskande ärlig. Som chefsvinmakare för Orlando Wyndhamgruppen har han en klar syn på stil och riktning samt visioner för företaget. Likaså en förståelse för marknaden och för nyanserna som behövs i varje marknadssegment.” Den nyligen lanserade reservklassen av viner från Jacobs Creek är de som framför allt har stigit i kvalitet, vilket har skiljt dem från många av de publika storsäljare som finns i Australien. Vinmakare Philip Laffer har rykte om sig att bara var nöjd när vinerna blir bättre för varje år.

Hur vinerna blivit bättre
Många av vinerna i Australien präglas av hög kvalitet till bra pris, vilket är ett resultat av ett hårt utvecklingsarbete, dels i vineriet men framför allt i vingården. Seden revolutionen med rostfria ståltankar kom i mitten på sjuttiotalet har utveckling i vineriet i stort sett bara förfinats. Däremot i vingården har stora framsteg gjorts främst beträffande vattningsteknik. Traditionellt har bevattningen i vingårdarna skett genom översvämning eller mer vanligt, spraybevattning med sprinklers. Under det senaste årtiondet har droppbevattning gjort sitt intåg. Droppbevattning innebär att slangar med hål i dras ett par centimeter ovan mark längs med vinrankorna. Fördelarna med droppbevattning är många, inte minst att det är vattenbesparande eftersom det inte hinner dunsta lika mycket innan vattnet når vinstocken. En lerjord binder vattnet mer än en sandjord varför vattnet sprider ut sig mer på bredden än i en sandjord där det istället rinner längre ner. Med hjälp av olika täthet mellan hålen samt varierande storlek på dessa kan mängden vatten regleras beroende på jordmån och behov. Det finns idag digitala sensorer nergrävda i vingårdarna som känner av fukt och temperatur på olika djup. Även olika metoder att utsätta vinrankan för vattenstress under växtsäsongen har utvecklats för att kunna påverka resultatet i druvan. Ovan nämnda tekniker började användas för ca fem år sedan och är ännu i sin vagga. Sannolikt kommer detta att innebära stora fördelar i konkurrensen med gamla världen som inte får konstbevattna.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam