HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Svensk mästare i sommelerie korad

Klicka på pilen för att läsa mer

För andra gången avgjordes de svenska mästerskapen i sommelerie, denna gången på Berns Salonger i Stockholm. Av de femton tävlande som ställdes inför både teoretiska och praktiska prövningar gick tre till final. Den spännande uppgörelsen utspelades sig för ett av åskådare fyllt Berns Bar. Segrade gjorde, likt föregående år, Andreas Larsson.

Strax efter klockan sju på lördag morgon samlades de tävlande för att genomgå uttagningen till final. Tävlingen som anordnas av Sommelierföreningen består av både teoretiska och praktiska moment. Först sattes de tävlandes teorikunskaper på prov i ett test bestående av 40 frågor att besvara under en timme. Därefter följde analys av ett vitt vin och ett rött vin. Slutligen fick de tävlande öppna och servera en flaska Champagne efter konstens alla regler. Av de femton tävlande tog sig även Björnstierna Antonsson (silver) och Susanne Berglund Kranz (brons) till final. I juryn satt representanter från den internationella sommelier-föreningen ASI. Hedersmedlem i juryn var Bengt-Göran Kronstam, ordförande i svenska vinskribenters förening.

De publika momenten
Finalen avgjordes i sex olika delmoment inför publik. Det första momentet som var tretton olika frågor med tre svarsalternativ vardera gjorde de tävlande samtidigt. För varje fråga gavs fem sekunders betänketid. Därefter framträdde de tävlande en och en på scenen i lottad ordning. Delmoment två i finalen utgjordes av att sätta dryck till en femrätters meny. För detta gavs först en minut att gå igenom menyn och därefter tio minuter att presentera de ur minnet utvalda dryckerna. Delmoment två satte hantverkskunskaperna på prov genom presentation och dekatering av ett rödvin. Därefter följde tändning av den cigarr som den tävlande ansåg vara mildaste, samt två frågor; Vad heter en cigarr som ser ut som en fläta och hur förvarar man cigarrer bäst? Näst sista momentet var beskrivning av ett vitt vin och ett rött vin med fem minuter tillgodo för vardera. Sista momentet i tävlingen gick ut på att identifiera fem olika spritsorter på totalt fem minuter.

Att tävla i sommelerie
En duktig sommellier förväntas ha goda kunskaper, inte bara i vin utan även alla andra drycker, med eller utan alkohol. Även cigarrkunskaper är något som förväntas. För att kunna tävla med framgång krävs breda kunskaper i hela ämnet. Man bör även känna till namn på klassiska maträtter samt kunna förstå en rätts uppbyggnad genom att läsa menyn. Allt detta för att kunna kombinera maten med de rätta dryckerna. Alla större tävlingar sker på främmande språk. I Sverige tävlar man på engelska, medan de engelsktalande ofta tävlar på franska och vice versa. För att även i framtiden kunna anordna tävlingar av hög svårighetsgrad publiceras sällan frågor och svar. Nedan kan man dock läsa menyn för den som vill testa sig själv.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Foto: Ulf Engelhardt

A TASTE OF SWEDEN

Canapéer med sikrom och löjrom.
serveras med gräddfil och gräslök

Tunna skivor av lättrimmad torsk
med en mild dill- och citronolja

Skummande blomkålssoppa
med körvel och lättrökt skärgårdslax

Halstrad gösfilé
med smörbrynta kantareller

Pepperstekt renfilé
med råstekta rotfrukter och mandelpotatis

En bit vällagrad Grevé
med lätt kumminkryddad kompott på vinteräpplen

Svensk pannacotta med hjortron
och valnötsflarn