HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Egen vingård i Italien!

Klicka på pilen för att läsa mer

Har du någonsin drömt om att lämna gamla Sverige, vintern och kylan för att starta vingård i Italien? Mats och Birgitta Ruhne gjorde slag i saken och driver sedan 1988 vingården Terreno i Toscana. Idag producerar de några av traktens bästa viner och arbetet engagerar hela familjen med döttrar och svärsöner.

I mitten på åttiotalet blev Mats Ruhne indragen i en yrkestvist. Rättstvisten som handlade om att Stenbeck mot Mats vilja försökte ta över hans bolag satte hela familjens ekonomi på spel. Om de förlorade skulle det drabba dem hårt ekonomiskt men om de vann skulle de få möjlighet att satsa på något nytt. Tvisten, som pågick under flera år, tog hårt på familjen. Mats och hans hustru Birgitta sa till varandra att om de till slut vann skulle de satsa på att göra något de alltid drömt om. Efter många års kamp vann de till slut och resultatet blev en vingård i Toscana.

Från reseledare till vinproducenter
Att det blev just Italien berodde på att båda två i sin ungdom arbetat som reseledare i Italien och därför kunde språket hjälpligt. Att det blev Toscana berodde på kloka italienska rådgivare som visste att denna region hade de bästa förutsättningarna för framställning av högkvalitativa viner. De första åren satsade paret på att lära sig så mycket som möjligt om vinframställning. Under tiden lät de duktiga personer som arbetat på vingården tidigare sköta produktionen.

Satsning som gett resultat
I början på 90-talet kände de att de hade lärt sig så mycket att de var redo att ta över produktionen själva. En plan för renovering av vingårdarna och modernisering av cantinan gjordes upp. Paret har också satsat mycket på alla detaljer i framställningen från personalens inställning till att detaljer i utrustningen ska vara av toppkvalitet. Satsningarna har kostat enorma summor men betalar sig nu i högkvalitativa DOCG viner. Förutom Chianti produceras också Grappa och olivolja av högsta kvalitet på gården.

Svensk byråkrati – ett paradis
Har ni haft några svårigheter med myndigheter och liknande i Italien eller har det flutit på smidigt sedan ni bestämde er för att ta över vingården?
– All typ av förändrig vad gäller byggnation i Italien är komplicerat och byråkratiskt, där är Sverige ett paradis i jämförelse. Det är också väldigt stor skillnad på kontrollorganen. Det svenska systemet fungerar bättre. Men det är inte oöverstigliga problem, säger Mats Ruhne.

Viktigt kunna språket
Om man funderar på att göra som ni, starta vingård i Italien till exempel, vad är viktigast att tänka på?
– Det viktiga är att man kan språket eftersom ingen talar engelska. Om man inte talar italienska hamnar man fullständigt i händerna på rådgivare. Det är lätt att bli ett redlöst offer för personer som låtsas att det är bra på något de i själva verket inte kan. Det ser vi på flera andra svenskar här nere tyvärr. Att kunna språket är mycket viktigare än att kunna vinframställning. Kan man italienska förstår man ganska snabbt vilka personer som är duktiga nog att hjälpa en med själva produktionen, tipsar Mats.

En ålderdom i Italien
Idag pendlar Mats och Birgitta mellan Sverige och Italien. De har en dotter som bor och jobbar permanent på vingården tillsammans med sin man. En dotter jobbar på kontoret i Stockholm. Var de på ålderns höst kommer att slå sig till ro är fortfarande oklart, men det lutar åt Italien.
– Vi är ju svenskar i själen och det är svårare att bygga upp nätverk i ett nytt land. Annars upplever vi Italien som oerhört positivt och trevligt. Man saknar sina gamla klasskamrater och så vänner där nere bara. Våra döttrar var mellan sju och sjutton år när vi flyttade ner och jag tror att det har varit lätt för dem alla att anpassa sig. De har en helt annan och mer naturlig inställning till Italien. De gick i svenska skolor men har gått på italienskt universitetet i Perugia allihop. Vi gillar ju båda länderna så vi vet inte riktigt var vi kommer att hamna till slut. Men jag tror att man nog har trevligare i Italien som åldring med tanke på klimatet som gör det möjligt att komma ut lättare.

Text: Jenny Sandström
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam AB

Mer information om var du kan köpa Terrenos produkter, historia samt för bokning av besök:
www.holyhouse.se

Terrenos viner på Systembolaget:
Terreno Chianti Riserva, artikelnr: 32323. Pris: 127 kr.
Terreno Chianti Classico, artikelnr: 2373. Pris 89 kr.