HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Castello Banfi utsett till bästa vineri

Klicka på pilen för att läsa mer

Ännu en gång har den välrenommerade vinfirman Castello Banfi fått sina kunskaper bekräftade. Denna gången var de på den internationella vinmässan i Italien, VinItaly, där de korades till bästa vinfirma i Italien. De viner som produceras är i toppklass och förtjänar all beröm de kan få.

Castello Banfi grundades för mindre än tjugo år sedan av två entusiastiska och framgångsrika vinhandlare, John och Harry Mariani. Dessa två tillsammans med en av Italiens främsta önologer, Ezio Rivella, påbörjade arbetet med att producera de bästa vinerna i Italien. För att kunna nå hit sökte man den optimala marken och läget för att odla såväl klassiska franska som lokala druvor. De bästa förutsättningarna tillsammans med en tradition av kvalitetstänkande fann man i Montalcino i södra Toscana. Stora delar av den mark som då köptes var planterade med majs och oliver men planterades om med druvor. Genom noggranna studier av enskilda vingårdslägen, vitikultur och vinifiering har man nu nått sitt mål.

Prisbelönta på Vinitaly 2002
För nionde året i rad utsåg ett hundratal personer den bästa vinfirman i Italien. Bland de bedömande fanns importörer, journalister m. fl. från ett trettiotal olika länder. Av de ca 2500 olika sorter som provades fick Castello Banfis viner de högsta poängen. Banfi har även tidigare lovordats av Vinitalys besökare. Åren 2000, 1996 ,1995 och 1994 utsåg mässans besökare Banfi till årets vineri. Vinfirman är idag stolta över att ha blivit ett fundament i italienskt kvalitetstänkande.

Vineriet
Castello Banfis vineri tillhör idag ett av de mest avancerade i hela världen. Halva vineriet är beläget ovan jord och helt kontrollerat med hjälp av datorer. Här sker bland annat urval av druvor, druvkrossning och pressning. Den andra halvan, som är belägen under jord, drar nytta av de naturliga förutsättningarna som finns, d.v.s. svalka, mörker och fukt. Hela 500 ståltankar, 2000 franska ekfat, samt även stora slovenska fat är inrymt i anläggningen. Här sker bl.a. fermentering och lagring. Alla led i tillverkningen är temperaturkontrollerade för bästa möjliga resultat. Den totala lagrings-kapaciteten uppgår till hela 12 miljoner liter, vilket motsvara mer än 17 miljoner flaskor.

Vinerna
Området Montalcino var det första området i Italien som premierades till den högsta kvalitetsklassen DOCG. Sedan detta skedde 1980 har den generella kvaliteten i regionen bara blivit bättre, mycket tack vara Castello Banfi. Den lokala druvan Brunello, som är en klon av Sangiovese Grosso, utgör en viktig del av vinerna, men även klassiska Bordeauxdruvor som Cabernet Sauvignon och Merlot används. Grundidén bakom de olika vinerna är att till mesta möjliga mån ta vara på de olika lägenas karaktär och förutsättningar, genom att noga bedöma vilka druvor som lämpar sig bäst med de olika förutsättningarna som vingårdarna ger. En mängd olika viner finns i deras portfölj varav några inte når den högsta kvalitetsklassen, då man använder druvor som inte har en traditionell anknytning till regionen

Två av deras viner som finns på System-bolaget är väl värda att prova: Excelsus 1998 (nr 42343, pris 382:-) och Summus 1997 (nr 42313, pris 274:-) Kännetecknande för de båda är att de med mörk frukt, syra och tanniner kombinerar kraft och elegans. Vinerna går bra att dricka nu men kan med fördel få mogna i vinkällaren.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam